ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ

Η μη έγκαιρη καταβολή των επικουρικών συντάξεων μηνός Αυγούστου από τον ΕΔΟΕΑΠ δεν ήταν αναπόφευκτη. Οφείλεται στην αδυναμία του Δ.Σ. του Οργανισμού να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ταμειακής ρευστότητας και τη χρηματοδότηση του οικονομικού ελλείμματος με το οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Ταμείο.

Η δραματική μείωση των εσόδων, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη δήμευση των αποθεματικών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης μέσω του περιβόητου PSI, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον (και) για τον ΕΔΟΕΑΠ. Όμως, η ανησυχία που προκλήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους ασφαλισμένους μας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Το πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας του ΕΔΟΕΑΠ δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Απασχόλησε και το προηγούμενο και το σημερινό Δ.Σ., χωρίς ωστόσο να γίνει δυνατή η λήψη αποφάσεων για μέτρα άμεσης ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε η συνδρομή των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ) και διευκολύνσεις από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όσον αφορά το χρόνο κατανομής του αγγελιοσήμου που εισπράττει για λογαριασμό του ΕΔΟΕΑΠ. Παράλληλα, στο Δ.Σ. έγινε εκτεταμένη και σε βάθος συζήτηση για τρόπους διαχείρισης των διαθέσιμων αποθεματικών, προκειμένου -εάν και εφόσον απαιτηθεί- να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες μέσω της ρευστοποίησης αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία στην παρούσα φάση εμφανίζουν θετικές αποδόσεις. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της 17/6/2015 είχε ληφθεί (κατά πλειοψηφία) σχετική απόφαση, η οποία τελικά δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί τότε, καθώς κρίθηκε πως τα τρέχοντα έσοδα κάλυπταν οριακά τις τρέχουσες ανάγκες.

Η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί στις συναλλαγές επανέφεραν με επείγοντα τρόπο το πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας στον ΕΔΟΕΑΠ και τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις πληρωμές συντάξεων, δαπανών υγείας, μισθών κ.ά. Παρόλα αυτά, το Δ.Σ. αποδέχθηκε την πρόταση συναδέλφων να απευθυνθούμε εκ νέου για οικονομική διευκόλυνση στις Ενώσεις, πριν αποφασιστεί η ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων. Η καταληκτική ημερομηνία που ετέθη στις Ενώσεις παρήλθε, αλλά και πάλι το Δ.Σ. δεν κατόρθωσε να λάβει απόφαση (4 θετικές ψήφοι, 2 αρνητικές, ένα λευκό και 2 αποχές).

Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι ο ΕΔΟΕΑΠ καταρρέει και επανέρχονται στο δημόσιο διάλογο «προτάσεις» και «λύσεις» που είτε είναι ανέφικτες είτε επιχειρούν να συσκοτίσουν την ουσία. Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει προβλήματα, αλλά θα καταρρεύσει μόνο εάν συνεχίσει να αποτελεί πεδίο συνδικαλιστικού ή παραταξιακού ανταγωνισμού. Εάν επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» για την επίτευξη εσωτερικών συσχετισμών στις Ενώσεις.

Οι στιγμές απαιτούν νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, ώστε να ξεπεραστεί με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις το πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας και, ταυτόχρονα, να επιδιωχθούν μακροπρόθεσμες ρεαλιστικές λύσεις για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, πάντοτε σε συνεργασία με τις Ενώσεις μας. Η οικονομική συνδρομή των οποίων ούτως ή άλλως είναι απαραίτητη. Αλλά δεν επαρκεί από μόνη της.

Η κατάσταση δεν επιτρέπει άλλη καθυστέρηση. Πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές. Τα μέλη του Δ.Σ. στην έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης 28 Ιουλίου οφείλουν να αφουγκραστούν την αγωνία των συναδέλφων και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουν να πάψουν να «κρύβονται» πίσω από τις Ενώσεις και να διαψεύσουν εμπράκτως όσους προεξοφλούν τη διάχυση ή τη διάλυση του ΕΔΟΕΑΠ.

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2015

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, Πρόεδρος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ, Αντιπρόεδρος

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ταμίας

ΣΙΜΟΣ ΚΑΤΑΪΦΤΣΗΣ, Αναπληρωτής Ταμία 


Posted on Tuesday, July 28, 2015 (Archive on Tuesday, August 4, 2015)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return