ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας που εξελέγη στις Αρχαιρεσίες της10ης  11ης & 12 ης  Μαρτίου  2015 εμφανίζεται σήμερα στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών, για να εκθέσει τα πεπραγμένα  της μέχρι σήμερα θητείας του.          

 Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Π.Η.Ε.Α. γίνεται σε μια περίοδο που η συνεχιζόμενη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας (αλλά και  ολόκληρη την Ευρώπη σε διαφορετικό βαθμό) οδηγεί καθημερινά σε περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάρρευση του Ασφαλιστικού συστήματος, των θεσμών και κατά συνέπεια του κοινωνικού ιστού. 

          Ο κλάδος μας δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται  πρωτοφανή επίθεση, με απολύσεις (είμαστε ο κλάδος με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας το οποίο ξεπερνάει το 30%), μειώσεις μισθών, κατάργηση των κλαδικών μας συμβάσεων εργασίας, ενώ μαζί με όλη την κοινωνία δεχόμαστε συνεχιζόμενη περικοπή των συντάξεων, επιβολή νέων φόρων και μονιμοποίηση των χαρατσιών.     

       Έτσι διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου υπό την απειλή της απόλυσης οι  συνάδελφοί μας  υποκύπτουν στις επαίσχυντες απαιτήσεις  της εργοδοσίας, αγωνιώντας για τους  πενιχρούς μισθούς τους που ολοένα  συρρικνώνονται, οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους, οι άνεργοι να ανησυχούν έντονα για το μέλλον  τους το οποίο προδιαγράφεται ζοφερό και όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιούν ότι οδηγούνται  ολοένα και πιο κοντά στην φτώχια και την εξαθλίωση. 

        Σύσσωμος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά πλέον, ποιες πολιτικές  ευθύνονται για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα μας, ποιοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης  φορτώνοντας όλα τα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. 

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις των σφετεριστών της εξουσίας δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αφού  ως μόνο σκοπό είχαν την επίτευξη του στόχου, την κατάληψη δηλαδή της εξουσίας. 

Αυτό που πιθανώς δεν αντιλαμβάνεται η λαϊκή τάξη και εδώ μεγάλη ευθύνη φέρουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι η μεγάλη δύναμη που έχει αφού αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και η δύναμη αυτή δεν εκφράζεται μια φορά στα τέσσερα χρόνια με τη ψήφο της, αλλά στην καθημερινότητα, με την οργανωμένη αντίσταση ενάντια σε αντιλαϊκές πρακτικές και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. 

          Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΗΕΑ, είναι πεπεισμένο ότι μόνο με αγώνα θα  ανατρέψουμε τις  μεθοδεύσεις των ντόπιων και ξένων κεφαλαίων, που εν ονόματι της κρίσης, έχουν διαμορφώσει ερήμην μας και από μηδενική βάση, νέο εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον, που θυμίζει μεσαίωνα. 

Πρέπει να πιεστούν οι κυβερνήσεις  ώστε να τεθούν άμεσα τα θεμέλια μια νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που να ενισχύει τους εργαζόμενους , να δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές. 

Το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας, πρέπει να απεγκλωβιστεί από συντεχνιακές νοοτροπίες και να αντιληφθεί αφενός ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Συνδικάτου των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αφετέρου ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού λαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος και να κινητοποιηθεί δυναμικά και ενωμένο με όλους τους εργαζόμενους του τόπου μας, επιβάλλοντας  με τους αγώνες του  την ανατροπή των αντιλαϊκών νομοθετημάτων που θεσπίζουν οι «φιλολαϊκές» κυβερνήσεις στα πλαίσια των «μεταρρυθμίσεων» που ζητούν οι «δανειστές», οι οποίες στην ουσία ενισχύουν την ασυδοσία  των εργοδοτών, διαλύουν  τις εργασιακές σχέσεις και εφαρμόζουν  έναν εργασιακό Μεσαίωνα με την σκόπιμη καλλιέργεια κλίματος  εκβιασμού και τρομοκρατίας,  με απειλές ή ακόμη και κλείσιμο ΜΜΕ, απολύσεις, μειώσεις μισθών, υποαπασχόληση, μαύρη ή εκ περιτροπής εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων  και  κατάργηση των ΣΣΕ.     

         Μόνο έτσι μπορούμε να αντισταθούμε στη φοβερή ακρίβεια, αντιδρώντας στα προγράμματα λιτότητας και λεηλασίας του εισοδήματος του εργαζόμενου και του  συνταξιούχου, που κυβερνήσεις  και εργοδοσία μας επιβάλουν, με κεφαλικούς φόρους και πολλαπλά χαράτσια.       

 Μόνο έτσι μπορούμε να κατοχυρώσουμε όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, διεκδικώντας προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, καταργώντας  αντεργατικές μεθοδεύσεις όπως η «ευέλικτη απασχόληση», τα ατομικά συμφωνητικά και η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας».        

 Μόνο έτσι μπορούμε να αντισταθούμε στην απλήρωτη εργασία που τελευταία επιβάλλουν  πολλοί εργοδότες, στη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων μας, στις απανωτές μειώσεις των συντάξεων, στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και σε όλα τα αντιλαϊκά  μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση της κοινωνίας.        

 Σήμερα οι εργοδότες, με βασικό επιχείρημα τη μείωση των εσόδων τους, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν την «αναδιάρθρωση» και την «εξυγίανση » των επιχειρήσεών τους, με απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας και μειώσεις μισθών. Έχουν δε φτάσει στο αισχρό σημείο να επικαλούνται οικονομική «αδυναμία» και να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, καθυστερώντας επί μήνες την καταβολή των δεδουλευμένων τους. 

Ζητούν σήμερα να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις ζημιές της τελευταίας διετίας, χωρίς να λογοδοτήσουν δημόσια για τα υπέρογκα κέρδη, που τους επέτρεψαν να μετατρέψουν τις μικρές εκδοτικές τους επιχειρήσεις σε ομίλους και να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. 

Θέτουν εκβιαστικά διλλήματα στους εργαζόμενους προκειμένου να υφαρπάξουν    τη συγκατάθεσή τους για μείωση μισθών. 

Όπου όμως οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τις «εθελοντικές» αυτές μειώσεις των  μισθών τους, οι εργοδότες επανήλθαν με νέες μειώσεις και με απολύσεις, διαλύοντας και τις τελευταίες αυταπάτες σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός αποτελεί αποτρεπτική δύναμη. 

Αποτροπή και ανάχωμα στα σχέδια του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, που δρά ανεξέλεγκτο με τις ευλογίες κυβερνώντων, «θεσμών» Ε.Ε. και ΔΝΤ, αποτελεί η συντεταγμένη και δυναμική διεκδίκηση της υπογραφής και εφαρμογής  Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τώρα. 

Διαφορετικά οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, η συστηματικά μεθοδευμένη δηλαδή εξαθλίωση όλων των ανθρώπων που σαν μοναδικό κεφάλαιό τους έχουν την προσφορά εργασίας τους, δεν θα έχει τέλος. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, πήρε πρωτοβουλίες, στήριξε και συντάχθηκε με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις του Κλάδου, αλλά και με το συνδικαλιστικό  κίνημα της χώρας μας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων των εργαζομένων, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, οικονομικό, ανεργία, απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων κ.α. 

Στηρίζουμε τη λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν εργασιακά θέματα, όπως η υπογραφή  των ΣΣΕ, οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών, η καταστρατήγηση των συμβάσεων και η αυθαίρετη μεταβολή όρων και συνθηκών εργασίας.

·        Πρωτοστατήσαμε, στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, για τις απολύσεις, την ανεργία και την προσπάθεια αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων.

·        Ενισχύουμε οικονομικά τις ευαίσθητες ομάδες των συναδέλφων μας, εστιάζοντας  σχεδόν αποκλειστικά στους άνεργους και τους απλήρωτους, ενώ παράλληλα αγωνιζόμαστε για την ένταξη των ανέργων μας στο εργασιακό περιβάλλον.

·        Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η Νομική Υπηρεσία βρίσκονται  σε συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους και παρέχουν ενημέρωση για τις εξελίξεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα

·        Ιδιαίτερα η Νομική Υπηρεσία καθοδηγεί τους συναδέλφους μας στις διεκδικήσεις τους με ένδικα μέσα, τις οποίες αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει κερδίζοντας τες στην πλειονότητά τους.

·        Συμμετείχαμε, στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα συλλαλητήρια, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας για τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο, την  ακρίβεια, την ανεργία, τις απολύσεις και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

·        Συμπαρασταθήκαμε,  στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν Ενώσεις του κλάδου μας, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών τους, καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (συντακτών, τεχνικών και διοικητικών). 

·        Αντιμετωπίζουμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Ταμείο κύριας ασφάλισης μας, μετά τις μεταρρυθμίσεις που απαίτησε η τρόικα, με κορυφαία αυτή  της ενοποίησης όλων των Ταμείων (συμπεριλαμβανομένου και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) σε έναν προβληματικό ΕΦΚΑ, που οι λειτουργίες του ή μάλλον οι δυσλειτουργίες του, δείχνουν ότι ο Φορέας αυτός δεν συστάθηκε για να εξυγιάνει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος, αλλά πρωτίστως, για να υφαρπάξει τα αποθεματικά των Ταμείων και ιδιαίτερα αυτά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.  Η προσπάθεια συνεχίζεται, ώστε να παραμείνει μερικώς  η αυτοτέλεια του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, μέσα στον ΕΦΚΑ. Σε αυτή την προσπάθεια η ΕΠΗΕΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετέχοντας -με απόφαση του υφυπουργού εργασίας Τάσου Πετρόπουλου - μαζί με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΤΗΠΤΑ στη Συμβουλευτική Επιτροπή Δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Και για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, τα μέλη της επιτροπής αυτής εισηγούνται στον υπουργό τα προβλήματα ασφάλισης που αντιμετωπίζει ο κλάδος μετά την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, με στόχο την επίλυσή τους. Η προσπάθειά τους αυτή δεν  αμείβεται εκτός αν κάποιοι σκοπίμως θέλουν να παρουσιάσουν τα έξοδα παράστασης ως αμοιβή, θεωρώντας ως επ΄αμοιβή συνδικαλιστές, τα μέλη της Διοίκησης Ενώσεων, στα οποία καταβάλλονται (εδώ και χρόνια) έξοδα για την παράστασή τους σε συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων και όχι μόνο.

Στην ΕΠΗΕΑ πάντως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και ίσως αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωματεία που δεν «αποζημιώνουν» τα μέλη της Διοίκησής τους  για την παράστασή τους στις συνεδριάσεις του ΔΣ. 

·        Μέσα στα προβλήματα αυτά, εντάσσεται και η τύχη του  Ελεγκτικού Μηχανισμού του Αγγελιοσήμου, που χρηματοδοτούμε από κοινού με τις άλλες Ενώσεις.

Ο μηχανισμός αυτός, στην πλειονότητά του, αποτελείται από υπαλλήλους που έχουν ειδικευτεί στον έλεγχο της καταβολής αγγελιοσήμου από τους υπόχρεους (διαφημιστές και διαφημιζομένους). Το ιδιότυπο εργασιακό τους καθεστώς (προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Ν.Π.Δ.Δ. εργαζόμενοι στους χώρους του, ενώ αμείβονται από σωματεία), σε συνδυασμό με την κατάργηση του αγγελιοσήμου και την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, προδιαγράφουν δυσοίωνο το μέλλον τους .Θεωρούμε τουλάχιστον άδικο ο μηχανισμός αυτός να αφανιστεί, αφού ανάγκες ελέγχου θα προκύψουν και στο μέλλον, στη μετά αγγελιόσημο εποχή, όπου και θα μπορέσουν οι υπάλληλοι που τον απαρτίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 

·        Πολύτιμη βοήθεια δεχόμαστε από την  ομοσπονδία μας τη ΠΟΕΠΤΥΜ, που συντονισμένη με την άλλη μεγάλη  ομοσπονδία των συντακτών, την ΠΟΕΣΥ, ενισχύει τον αγώνα που δίνουν οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις της για την αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων των μελών τους.

Με την εκλογή του νέου ΔΣ τον  Μάρτιο του 2015 και απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στην εκλογοαπολογιστική τακτική γενική συνέλευση υλοποιήσαμε τα εξής: 

·         - Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στους άνεργους συναδέλφους μας, εκτός από τα θεσμοθετημένα βοηθήματα που τους χορηγούμε μέσω του αλληλοβοηθητικού λογαριασμού της ΕΠΗΕΑ, εξασφαλίσαμε την ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Αρχιεπισκοπή και τα ΕΛΤΑ για την αποστολή πακέτων τροφίμων σε άπορα και άνεργα μέλη. Η παραπάνω δράση υλοποιείται από κοινού με την ΕΣΗΕΑ, την ΕΤΗΠΤΑ και την ΕΣΠΗΤ και ήδη μέχρι σήμερα, δεκάδες συναδέρφων μας που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον  λαμβάνουν στο σπίτι τους το πακέτο με τα τρόφιμα μέσω των ΕΛΤΑ. 

·        -Για πρώτη φορά απλήρωτοι εργαζόμενοι ευρισκόμενοι σε επίσχεση συμμετείχαν σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Στα προγράμματα αυτά –όσο ήσαν σε ισχύ- συμμετείχαν οι συνάδερφοι που εργάζονταν στο ΚΕΡΔΟΣ, την ΕΞΠΡΕΣ , την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τον FLASH και βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας. 

·        - Ολοκληρώθηκε το έτος 2016 η υλοποίηση του προγράμματος για την κατάρτιση και την προώθηση στην απασχόληση των ανέργων συναδέρφων μας στα πλαίσια του προγράμματος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα είχαν απολυμένοι της περιόδου από 12/09/2013 έως 12/06/2014 και για την ένωσή μας ο αριθμός των μελών μας που συμμετείχε ανέρχεται στα 170 άτομα. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι από τον κανονισμό του ταμείου της παγκοσμιοποίησης προβλέπεται ρητά ότι δικαιούνται συμμετοχής στο πρόγραμμα απολυμένοι που εμπίπτουν στο τελευταίο εννεάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης από το Υπουργείο Εργασίας για την έγκριση του αιτήματος ένταξης του προγράμματος για ανέργους στο ταμείο. Με βάση αυτό προσδιορίστηκε η ως άνω περίοδος από 12/09/2013 έως 12/06/2014. 

·        Συζητάμε με τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΑΕΔ κλπ) την δυνατότητα επανάληψης του προγράμματος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ως επίσης και άλλων δυνατοτήτων υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν στην επιδοτούμενη κατάρτιση με στόχο την προώθηση στην απασχόληση όλων των ανέργων συναδέρφων μας ως επίσης και όλων όσων είναι σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Επιπλέον της κατάρτισης και της συμβουλευτικής,  στόχευσή μας είναι -μέσω αυτών των προγραμμάτων- να ενθαρρυνθεί η δυνατότητα δημιουργίας συνεταιριστικών μέσων ενημέρωσης απ’ τους συμμετέχοντες. 

·        Με την συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΝΩΣΗΣ συνάδερφοί μας, εργαζόμενοι στις εφημερίδες ΕΞΠΡΕΣ &  ΚΕΡΔΟΣ, έλαβαν από τον ΟΑΕΔ επίδομα αφερεγγυότητας, ίσο με τρείς (3) μισθούς της ΣΣΕ. 

·        Επίσης με την συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας, οι συνάδερφοί μας που εργάζονται στο MEGA εκτελώντας δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που τους επιδίκαζαν τους μισθούς των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, μπόρεσαν να κατάσχουν το ποσό των 600.000 ευρώ, σε εξόφληση των ανωτέρω δεδουλευμένων τους. Πέρα από αυτό, οι διοικητικοί υπάλληλοι, παρά την εγκατάλειψη του καναλιού από τους μετόχους, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του, φέρνοντας έσοδα στο κανάλι, γεγονός που απέτρεψε μέχρι σήμερα το κλείσιμο του καναλιού. Παράλληλα με συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις εξακολουθούν την πίεση στους μετόχους, τράπεζες και Κυβέρνηση, για την εξεύρεση οριστικής λύσης της λειτουργίας του καναλιού. Κύριος στόχος η διάσωση των θέσεων εργασίας και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. 

·        Σταθήκαμε κοντά στους εργαζόμενους του ΔΟΛ, σε όλες τις δύσκολες στιγμές που αυτοί βίωσαν κατά τη περίοδο της θητείας μας. Αποφύγαμε απεργιακές κινητοποιήσεις και δεν προτρέψαμε κανέναν να ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης της εργασίας του, γιατί στόχος μας ήταν και παραμένει η διατήρηση της λειτουργίας του ΔΟΛ με κυκλοφορία των εντύπων του και λειτουργία των ηλεκτρονικών του μέσων. Για το λόγο αυτό, μετά την υποβολή της αίτησης των τραπεζών για την υπαγωγή του ΔΟΛ στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης με ταυτόχρονη δέσμευση όλων των τραπεζικών του λογαριασμών, που ισοδυναμούσε ουσιαστικά με τον ακαριαίο θάνατο του Οργανισμού, βρεθήκαμε απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του ΔΟΛ και σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, την ΕΤΗΠΤΑ, την ΕΤΕΡ και την ΕΣΠΗΤ,  διεκδικήσαμε δικαστικά και πετύχαμε την αποδέσμευση ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίον καταλήγουν τα έσοδα του ΔΟΛ της τρέχουσας περιόδου. Τα έσοδα αυτά διατίθενται για την πληρωμή της τρέχουσας μισθοδοσίας και των απαραίτητων, για την έκδοση των εντύπων του Οργανισμού, λειτουργικών αναγκών. Έτσι χάρη στην ρεαλιστική παρέμβαση όλων των Ενώσεων του κλάδου αποφεύχθηκε η πλήρης απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ απ’ την εκποίηση των οποίων θα υπάρξει η όποια ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης. Στόχος μας είναι η παρέμβασή μας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, ώστε να εξασφαλιστούν  στο ακέραιο τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και την επόμενη μέρα της εκκαθάρισης. 

·         Λύσαμε το θέμα που ταλαιπωρούσε τις γυναίκες συνταξιούχους συναδέρφους σε ότι αφορά τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος. Όπως γνωρίζετε με το άρθρο 42 του νόμου 4331/2-7-201, έγινε δεκτή από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρη Στρατούλη πρόταση τροπολογίας της ΕΠΗΕΑ που αφορούσε στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος  στις γυναίκες που λαμβάνουν σύνταξη απ’ το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Α' Δνση – ΤΣΠΕΑΘ) με τις ίδιες προϋποθέσεις που το λαμβάνουν οι άντρες που συνταξιοδοτούνται απ’ το ταμείο. Αποτέλεσμα αυτού, μετά και από σχετική διευκρίνιση του Υπουργείου σε σχετικό ερώτημα που ετέθη απ' το ΔΣ του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, είναι η άμεση λήψη του οικογενειακού επιδόματος για τις γυναίκες που λαμβάνουν σύνταξη χωρίς να χρειάζεται η δικαστική διεκδίκησή του όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. 

·        Συνεχίζουμε την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ σε  συνεργασία με τις άλλες ενώσεις του κλάδου και συμμετέχουμε στην τριμερή επιτροπή που συστάθηκε μετά από τις πιέσεις όλων των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών του κλάδου μας, διαπραγματευόμενοι με τον υφυπουργό Εργασίας και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, αφού η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, εξαρτάται άμεσα από την θεσμοθέτηση και επιβολή νέου πόρου που θα αντικαθιστά το Αγγελιόσημο, το οποίο αβίαστα  καταργήθηκε από την Κυβέρνηση κατ΄επιταγή ή σε συνεννόηση με την τρόικα, αφήνοντας τον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς έσοδα και 20.000 μέλη του «επί ξύλου» κρεμάμενα. 

·        Ζητάμε επιτακτικά  από την κυβέρνηση την αναπλήρωση του πόρου. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνη για το κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ. Είναι σαφές ότι η επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ απαιτεί πόρο, αφού οι εισφορές που θα επιβληθούν σε εργαζόμενους και εργοδότες, αφενός δεν επαρκούν για τη διατήρηση των μέχρι σήμερα αξιοπρεπών παροχών,   αφετέρου θα αυξήσουν σημαντικά το μισθολογικό κόστος, με κίνδυνο να οδηγηθεί σε κλείσιμο η πλειοψηφία των ΜΜΕ, με συνέπεια τη δημιουργία νέων στρατιών ανέργων και  τον στραγγαλισμό της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού.    

        Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, τα μέλη του Δ.Σ. στις 27 συνεδριάσεις τους, επεξεργάσθηκαν προτάσεις και έδωσαν λύσεις σε πολλά θέματα. Πιστεύουμε ότι τελικά λειτουργήσαμε αποτελεσματικά προς όφελος των μελών της Ένωσής μας. 

         Τέλος,  θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των στόχων μας. 

         Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε με αξιοπρέπεια τον αγώνα υπεράσπισης και διεύρυνσης των κατακτήσεών μας και πιστεύουμε ότι, παρά τα λάθη και τις όποιες παραλείψεις μας, ανταποκριθήκαμε συνολικά στις προσδοκίες σας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

  


Posted on Tuesday, March 14, 2017 (Archive on Tuesday, March 21, 2017)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return