ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Συνάδελφοι,

                       Δεν είναι η ώρα να καταλογίσουμε ευθύνες για την κατάσταση που περιήλθε ο ΕΔΟΕΑΠ. Σίγουρα η Κυβέρνηση με την κατάργηση του Αγγελιοσήμου τον Ιούνιο του 2016, δημιούργησε ανυπέρβλητο πρόβλημα στο Ταμείο μας, το οποίο όμως άρχισε να καταρρέει πολλά χρόνια πριν. Το PSI βέβαια ήταν και αυτό καθοριστικό, όπως λάθη και παραλείψεις των διοικήσεων του Ταμείου αλλά και των ενώσεων, οδηγούσαν τον ΕΔΟΕΑΠ σε μαρασμό. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, δημιουργεί ζημιές.

Σήμερα όμως, έχουμε όλοι την ευθύνη της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ.

Το πως θα γίνει η διάσωση έχει συμφωνηθεί και αποφασισθεί από όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, την Κυβέρνηση και τις βασικές εργοδοτικές ενώσεις.

  • Συμφωνία εργαζομένων –εργοδοτών και στη συνέχεια νομοθέτηση της Κυβέρνησης με επέκταση της συμφωνίας σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.
  • Επίσης, άνοιγμα του ΕΔΟΕΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
  • Τέλος ο ΕΔΟΕΑΠ θα διατηρήσει ή και θα βελτιώσει το επίπεδο των σημερινών παροχών και περίθαλψης για όλους τους ασφαλισμένους του, εργαζόμενους συνταξιούχους και ανέργους.
  •  Πόροι του ΕΔΟΕΑΠ συμφωνήθηκε να  είναι εισφορές εργαζομένων –εργοδοτών μαζί με ένα τέλος στο έσοδα των επιχειρήσεων των ΜΜΕ οι οποίες  θα ασφαλίζουν στον ΕΔΟΕΑΠ τους εργαζόμενους. Εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια, ραδιόφωνα και ίντερνετ.
  • Το ύψος των εισφορών και του τέλους –εισφορές επί των εσόδων των επιχειρήσεων-  επόμενο είναι να καθοριστούν από αναλογιστική μελέτη, την οποία έστω και καθυστερημένα, την παραλάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι σίγουρο ότι, για να ολοκληρωθούν όλα αυτά, όπως και το στήσιμο του νέου ΕΔΟΕΑΠ, τρόπος διοίκησης και λειτουργίας, θα απαιτηθεί χρόνος. Με δεδομένο ότι ο ΕΔΟΕΑΠ στην ουσία σήμερα λειτουργεί, -όπως λειτουργεί- χωρίς έσοδα, θα πρέπει αυτές οι διαδικασίες να επιταχυνθούν.

 Μέχρι σήμερα χρηματοδοτήθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ από τα βεβαιωμένα του ΕΤΑΠ και νομοθετήθηκε  η δυνατότητα  δανεισμού του από το ΕΦΚΑ.

Ο δανεισμός με τον οποίο θα καταβάλλονταν οι συντάξεις, οι μισθοί των εργαζομένων και οι άμεσες ανελαστικές υποχρεώσεις του ΕΔΟΕΑΠ, δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Οφείλουν τα Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΦΚΑ να συνεννοηθούν και να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Συνάδελφοι

Μέχρι σήμερα, το κράτος δεν είχε καμιά υποχρέωση χρηματοδότησης της ιατροφαρμακευτική περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αυτό βέβαια λόγω του Αγγελιοσήμου.

Με την κατάργηση του Αγγελιοσήμου και μέχρι την αποκατάσταση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ,  εκείνο που θα έπρεπε άμεσα  να διεκδικήσει το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, είναι η μεταφορά του κόστους της περίθαλψης στο κράτος, όπως όλων των εργαζομένων. Δηλαδή τα νοσηλευτικά ιδρύματα να τιμολογούν το Υπουργείο υγείας και όχι τον ΕΔΟΕΑΠ.

Αντί να αναστείλουμε την καταβολή των συντάξεων και των μισθών, να επιδιώκαμε την απαλλαγή του ΕΔΟΕΑΠ από το κόστος περίθαλψης στα νοσοκομεία και τις κλινικές.

Δεν είχε κανένα δικαίωμα το Δ.Σ. να αναστείλει την καταβολή των συντάξεων και των μισθών των εργαζομένων.

Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μην εμπλέκονται σε όλη την προσπάθεια των Δ.Σ. των ενώσεων και του ΕΔΟΕΑΠ για τη διάσωση του,

θα πρέπει  να δίνουν καθημερινά τη μάχη της υπεράσπισης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ.

Εάν δεν είναι αυτά εξασφαλισμένα, τότε στην περίπτωση που συνομολογηθεί  λύση του ΕΔΟΕΑΠ δεν θα έχουμε τί να την κάνουμε.

Απογοητευμένοι συνταξιούχοι, αποψιλωμένο το στελεχικό και επιστημονικό  δυναμικό του ταμείου μας, δεν αντικαθίστανται με κάποια εκατομμύρια στο κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, με τα αμοιβαία και τα ομόλογα, που έχει το χαρτοφυλάκιο του ΕΔΟΕΑΠ.

Με αυτά που διαθέτει ο ΕΔΟΕΑΠ, είναι αναγκαίο το Δ.Σ. να επαναφέρει άμεσα το ταμείο μας, σε κατάσταση εύρυθμης λειτουργίας.

Παράλληλα να εντείνουμε τις προσπάθειες για την εξασφάλιση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ, ώστε σε ένα μήνα, πριν τον Αύγουστο, να θεσμοθετηθούν έσοδα και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, δεν μπορεί να νομοθετήσει εισφορές για ΝΠΙΔ όπως είναι ο ΕΔΟΕΑΠ. Είναι απαραίτητη η συμφωνία με τους εργοδότες.

Αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα με την κατάργηση του Αγγελιοσήμου.

Αλλά! Το «η κυβέρνηση δημιούργησε το πρόβλημα αυτή να το λύσει» δεν είναι αρκετό, δεν θα λυθεί ποτέ.

Ας παραμεριστούν λοιπόν  οι όποιες συντεχνιακές αγκυλώσεις , οι  περιττές και επικίνδυνες συνδικαλιστικές αντιπαλότητες όπως και οι πολιτικές σκοπιμότητες, που καθυστέρησαν αρκετά τις αναλογιστικές μελέτες, έπληξαν την αξιοπιστία του ΕΔΟΕΑΠ και έφεραν τελικά σημαντική καθυστέρηση, στην όλη διαδικασία αποκατάστασης των εσόδων του ταμείου μας.

Αν δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για δανεισμό.

Τέλος, ο κοινωνικός αυτοματισμός, που ίσως προκύψει, με τις κινητοποιήσεις που προτείνουν οι επαναστάτες συνάδελφοί μας και επιδιώκει και η κυβέρνηση, είναι άκρως επικίνδυνος, για το ταμείο μας και για τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

4/7/2017

  


Posted on Tuesday, July 4, 2017 (Archive on Tuesday, July 11, 2017)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return