ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2020

 

                                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

 

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση προχωρεί σε ομοβροντία κατάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και αυτό του ωραρίου, με τον νέο εργατικό συνδικαλιστικό νόμο που επεξεργάζεται με τη βοήθεια των εργοδοτών. Ειδικά στο χώρο του Τύπου, ενός κλάδου που έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα την τελευταία δεκαετία, έρχεται να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει.

Το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση αλλάζει προς το συμφέρον τον εργοδοτών τον εργασιακό χάρτη στα ΜΜΕ και ουσιαστικά καταργεί το πλαφόν των 400 εργαζομένων με αποκλειστική και εξαρτημένη εργασία στους τηλεοπτικούς σταθμούς το σημαντικότερο ίσως προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση των καναλιών .

Οι καναλάρχες εκτός από «κούρεμα» δεκάδων εκατομμυρίων των οφειλομένων τους για την απόκτηση των αδειών, φαίνεται ότι παίρνουν και αυτό που ζητούσαν πάντα.

 Να απαλλαγούν από τη δέσμευσή τους στις θέσεις εργασίας.

 Αν επιτρέψουμε να περάσει ένας τέτοιος νόμος, οι εργοδότες θα κάνουν τους εργαζόμενους μπαλάκι ανάμεσα στις δεκάδες συνδεδεμένες, θυγατρικές, ανεξάρτητες εγχώριες και εκτός Ελλάδος εταιρίες τους και μάλιστα με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή ακόμη και θα καταργούν τα δικαιώματά τους.

Την ίδια ώρα στην ΕΡΤ η επέλαση των αναξιοκρατικών μεθόδων συνεχίζεται. Τις δεκάδες μικτές παραγωγές με τις αθρόες προσλήψεις, διαδέχονται πλέον οι παρωδίες διαγωνισμών για συμβάσεις έργου, με μοναδικό κριτήριο τη γνωστή στο κόμμα των κυβερνώντων πρακτική της «προσωπικής συνέντευξης». Οι προσλήψεις μάλιστα γίνονται και κατευθείαν για τη θέση του αρχισυντάκτη και για συγκεκριμένο Μέσο, την ίδια ώρα που δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μπαίνουν στο ψυγείο, υποβαθμίζονται, παραγκωνίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση κολυμπάνε στον ενιαίο κουβά του νέου Οργανογράμματος ως παιδιά για όλες τις… δουλείες.

Κατά την ίδια πρακτική που το κυβερνόν κόμμα εφήρμοσε και στο παρελθόν, οι αμοιβές των ημέτερων, υψηλότερες από αυτές των πληβείων. Η μισθολογική ψαλίδα ανοίγει και πάλι επικίνδυνα. Ετοιμάζεται με το νομοσχέδιο και απελευθέρωση των αμοιβών για τα στελέχη. Ακόμα και εκπομπές που παίζουν χρόνια στην ΕΡΤ διπλασιάζουν τον προϋπολογισμό τους.

Και όλη αυτήν την κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος προς όφελος μιας μειοψηφίας φίλα προσκείμενης στην κυβέρνηση, καλούνται πάλι να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που εδώ και μια 10ετία υποφέρουν επωμιζόμενοι τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου με αξιοκρατικά κριτήρια και ο αρμόδιος υφυπουργός εμπαίζει εδώ και μήνες τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων, αν και είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μέτρων.

Ενώ δε, γνωρίζει τις προτάσεις της πλειονότητας των δημοσιογραφικών Ενώσεων για  πραγματική ενίσχυση των ανθρώπων που υπηρετούν την έντυπη ενημέρωση, προτάσεις στηριζόμενες σε κανόνες διαφάνειας και ισοτιμίας, η κυβέρνηση προτιμά να μοιράζει εκατομμύρια σε εργοδότες που καρπούνται τα χρήματα και μετά πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους.

Το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση, εν όψει του αγώνα που όλοι μαζί (συντάκτες, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί) θα κληθούμε να δώσουμε για να μην περάσουν τα ζοφερά σχέδια της κυβέρνησης ενάντια στον κλάδο μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Μάρκος Γκανάς                                      Δημήτριος Πίππας 


Posted on Thursday, November 12, 2020 (Archive on Thursday, November 19, 2020)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return