Η Ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή.
Ζητούμε την κατανόησή σας.
 
 | 
en-USel-GR
 
 
 
ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ; ενημέρωση για επίσχεση, απλήρωτους κλπ

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

Το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ, ύστερα από ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με την υποβολή δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος των συναδέλφων που είναι σε επίσχεση εργασίας, απλήρωτοι κλπ, σας ενημερώνει:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: “ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012”

 

            Δεδομένης της κατάστασης στο χώρο των Μ.Μ.Ε και του γεγονότος ότι σε πολλούς συναδέρφους είτε δεν τους έχει καταβληθεί το σύνολο ή μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών τους για το έτος 2011, είτε ακόμη για διάφορους λόγους ο εργοδότης τους αδυνατεί να τους χορηγήσει το ετήσιο εκκαθαριστικό προκειμένου να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση θέτουμε υπόψη των συναδέρφων/ισσων τα εξής:

 

            1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αν ο δικαιούχος εισπράττει καθυστερημένα δεδουλευμένες αποδοχές, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη του και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας από τους μισθωτούς ή αν ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησης αυτών των αποδοχών είναι ο χρόνος στον οποίον εισπράττονται.

Ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης 2011 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους, είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση (άρθρο 4 παρ. 11 ν. 4038/2012).

           

 

            2. Στις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών για την δήλωση φορολογίας οικονομικού έτους 2012, για τους κωδικούς 301-302 του εντύπου Ε1 που αφορούν στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες προβλέπεται ότι:

 

«Ειδικά, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή λόγω πτώχευσής του εργοδότη ή από λόγους ανώτερης βίας (π.χ. κατάληψη) θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να περιλάβουν σε αυτή τις αποδοχές τους αυτές, αλλά θα πρέπει να συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος, για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές».

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Posted on Friday, July 6, 2012 (Archive on Friday, July 13, 2012)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return   

 
 
 
  Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 OTE S.A.