Η Ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή.
Ζητούμε την κατανόησή σας.
 
 | 
en-USel-GR
 
 
 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας που εξελέγη στις Αρχαιρεσίες της 9ης  & 10 ης  Μαΐου  2019 εμφανίζεται σήμερα στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών, για να εκθέσει τα πεπραγμένα  της μέχρι σήμερα θητείας του.           

 Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Π.Η.Ε.Α. γίνεται σε μια περίοδο

που ο κλάδος μας συνεχίζει να δέχεται επίθεση, αφού τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, ανήκουν πλέον σε εταιρίες με σκοπό ναι μεν την Ενημέρωση, όπως αυτές την εννοούν, αλλά με πρωταρχικό στόχο το κέρδος, που με τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι στο χώρο των Μ.Μ.Ε. το κέρδος δεν είναι πάντα οικονομικό. 

Αποκλειστικά οικονομικό κέρδος επικαλούνται οι εργοδότες, όταν θέλουν να συμπιέσουν το μισθολογικό κόστος ή να αποσυρθούν από το χώρο, πτωχεύοντας τις εταιρείες τους, κάτι πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, αφού συγκροτήματα-κολοσσοί της ενημέρωσης πτώχευσαν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοί μας όχι μόνο διοικητικοί αλλά και συντάκτες και τεχνικοί να μείνουν άνεργοι, διεκδικώντας τις αποζημιώσεις  απόλυσης και τα δεδουλευμένα τους. 

Για τους εργαζόμενους, συνεχίζεται μια κατάσταση όπου οι συνάδελφοι, υπό την απειλή της απόλυσης,  υποκύπτουν στις απαιτήσεις  της εργοδοσίας,  δεχόμενοι την περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη  πενιχρών μισθών τους, χωρίς βέβαια αυτό να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη θέση εργασίας τους, οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να μην μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, οι άνεργοι (ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που βρέθηκαν στο δρόμο μετά το κλείσιμο των Μ.Μ.Ε. που εργάζονταν) να αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον τους προδιαγράφεται ζοφερό και δικαιολογημένα να αγωνιούν και όλοι να συνειδητοποιούν ότι η κατηφόρα προς τη φτώχια και την εξαθλίωση, είναι τελικά μονόδρομος. 

Οι Επιχειρηματίες παγκόσμια –άρα και πανελλαδικά και ειδικότερα στον κλάδο μας-πιέζουν κυβερνήσεις  προσπαθώντας να ψηφιστούν  νόμοι  που ευνοούν τα συμφέροντά τους, ακυρώνοντας πολλές φορές  νόμους που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πιο αδύναμων.

Εφόσον λοιπόν, φιλολαϊκοί νόμοι προκαλούνται ως επί το πλείστον από τη σθεναρή διεκδίκηση των ανθρώπων που καταπιέζονται και υποφέρουν, βασικό τους μέλημα είναι η αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να υλοποιούν τα σχέδια τους,  χαράζοντας οικονομικές πολιτικές που θα μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. 

Έτσι το Δεκέμβριο του 2020, η Κυβέρνηση πιεζόμενη από τους εργοδότες και την πλειοψηφία των καναλαρχών, προσπάθησε να περάσει το Νόμο «Πέτσα», με ένα κατάφωρα αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο περικόπτει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αποδυναμώνει τα συνδικάτα τους.

Η σθεναρή όμως αντίδραση- αντίσταση των σωματείων των εργαζομένων και αυτών που εργάζονται στα Μ.Μ.Ε., με αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ανάγκασε την Κυβέρνηση να αναβάλει τη ψήφισή του.

Βέβαια, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν καλούνται να ψηφίσουν τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών τους σωματείων.

Αφενός πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, αφετέρου πρέπει να έχουν κατά νου την έννοια του «εργοδοτικού συνδικαλισμού» και να καταψηφίζουν τους εκφραστές του.

Αν αναλογιστούμε τη λαϊκή παροιμία που λέει ότι «χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλησέ το», συμπεραίνουμε ότι οι επιχειρηματίες- εργοδότες,  μπορεί να μη θέλουν τους συνδικαλιστές μέσα στα πόδια τους, να μη μπορούν να τους αφανίσουν, γιατί ο συνδικαλισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας, μπορούν όμως κάλλιστα να τους χειραγωγήσουν. 

Στη διάρκεια της θητείας μας,  μεγάλο πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα πανελλαδικά και κατά συνέπεια και στον κλάδο μας, έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε και εστίασε -αποκλειστικά θα μπορούσαμε να πούμε-  στην περιφρούρηση της υγείας του.

Τα  εμβόλια δεν είχαν  ακόμη εμφανιστεί και η κυβέρνηση για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος υγείας,  καταφεύγει στις αρχές του Φεβρουαρίου 2021 σε λοκ-ντόουν και αρχίζει η αποδόμηση του κοινωνικού ιστού, με αποτέλεσμα  οι αντιστάσεις να έχουν καμφθεί και η Κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την πανδημία βρίσκοντας την ευκαιρία για ψήφιση αντεργατικών   νομοσχεδίων.

Η ΕΠΗΕΑ, αφού η ασφάλιση των εργαζομένων είχε καλυφθεί από τον «νέο ΕΔΟΕΑΠ», ήθελε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την  υπογραφή  συλλογικών συμβάσεων που θα εξασφάλιζαν στους εργαζόμενους, σταθερές θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς όρους σε ότι αφορά τους μισθούς τους και τα θεσμικά τους δικαιώματα.

Οι εργοδότες όμως, μεσούσης της πανδημίας, προχωρούσαν σε μειώσεις των θέσεων εργασίας, πάγωμα ή και μειώσεις των μισθών, πάγωμα προσλήψεων, αναστολές εργασίας και επέβαλαν την εξ αποστάσεως εργασία.

Συγχρόνως  πίεζαν την Κυβέρνηση -ιδιαίτερα μερίδα καναλαρχών- να προχωρήσει στη ψήφιση του αντεργατικού νόμου που αναφερόταν και στα Μ.Μ.Ε. και παρέμενε σε «εκκρεμότητα» αφού με τις απεργιακές (προ κορωνοϊού) κινητοποιήσεις όλων των Ενώσεων του κλάδου, που συνασπίστηκαν με τους εργαζόμενους της χώρας, είχαμε καταφέρει την αναβολή  της ψήφισής του.

Έτσι τον Ιούνιο του 2021, η Κυβέρνηση προχωρά στη ψήφιση ενός νόμου που νομιμοποιεί απροκάλυπτα την αυθαιρεσία και ασυδοσία των εργοδοτών και καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Απεργίες εξαγγέλθηκαν από τις Ενώσεις και σε μεγάλο βαθμό ήσαν πετυχημένες.

Όμως, λόγω πανδημίας, δεν συνοδεύτηκαν από απεργιακές κινητοποιήσεις και έτσι οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε. μαζί με τους πανελλαδικά  εργαζόμενους, δεν προχώρησαν  σε μαζικές διαδηλώσεις ώστε η λαϊκή κατακραυγή να αποτρέψει τη ψήφιση του νόμου.

Παρόλα αυτά και παρά την ενάντια στους εργαζομένους κατάσταση που είχε  διαμορφωθεί ,η ΕΠΗΕΑ πάλεψε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών της, εργαζομένων και συνταξιούχων. 

Παλεύοντας για την αποκατάσταση των  «μνημονιακών» οικονομικών ζημιών σε βάρος των συνταξιούχων μας, αναθέσαμε με έξοδα της ΕΠΗΕΑ, τη δικαστική διεκδίκηση των περικοπών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι - μέλη της ΕΠΗΕΑ μετά την εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 για την κατάργηση των Δώρων Εορτών και Επιδόματος Αδείας, σε δικηγορικό γραφείο.

Με τις αγωγές που υποβλήθηκαν, διασφαλίσαμε τη μη παραγραφή των απαιτήσεων  των συνταξιούχων και πλέον αναμένουμε τη δικαστική απόφαση για την αναδρομική καταβολή των Δώρων Εορτών και του Επιδόματος Αδείας. 

Πρωτοστατούντος μέλους του Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ, πετύχαμε να ψηφιστεί τον Οκτώβριο του 2020 τροπολογία που δικαίωσε τους εργαζόμενους της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» οι οποίοι κινδύνευαν να χάσουν από τις Τράπεζες τεράστιο μέρος  των  αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους.

Το Φεβρουάριο του 2021, με πρωτοβουλία της ΕΠΗΕΑ, η τροπολογία που συνέταξε η Νομική της  Υπηρεσία και  τέθηκε υπόψη της Κυβέρνησης και των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, υποστηρίχθηκε σθεναρά στη Βουλή από τα Κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ 25 και έγινε αποδεκτή και από την Κυβέρνηση.

Με τη ψήφιση της τροπολογίας αυτής, ξεκαθαρίζεται ρητά ότι στα έξοδα του υπό καθεστώς ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ εργοδότη, περιλαμβάνεται το σύνολο των εργατικών απαιτήσεων της περιόδου αυτής, δηλαδή τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις απόλυσης. Κατά συνέπεια άνοιξε ο δρόμος για την άμεση ικανοποίηση των απαιτήσεων των πρώην εργαζομένων του ΔΟΛ και του MEGΑ από τον ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ, ενώ αργότερα ικανοποιήθηκαν και οι απαιτήσεις των εργαζομένων (δεδουλευμένα και αποζημιώσεις σε περίπτωση απολύσεως) στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», που πριν την πώλησή της είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Ανεξάρτητα από τις τροπολογίες που εξασφάλισαν και εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ στο διάστημα της τελευταίας θητείας του, εξασφάλισε τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ του επιδόματος αφερεγγυότητας στους εργαζόμενους του MEGA και της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ τα οποία προστέθηκαν στα επιδόματα που είχαν λάβει οι εργαζόμενοι σε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ στην προηγούμενη θητεία του. 

Στη διάρκεια της θητείας του, το Διοικητικό Συμβούλιο, πήρε πρωτοβουλίες, στήριξε και συντάχθηκε με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις του Κλάδου, αλλά και με το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων των εργαζομένων, όπως ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, οικονομικό, ανεργία, απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων κ.α. 

  Θεωρώντας ότι η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ αποτελεί τη μαγιά για τη δημιουργία  ενός Συνδικάτου Τύπου, στηρίξαμε τη λειτουργία της για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν εργασιακά θέματα. 

      Πρωτοστατήσαμε, στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου  για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας, ενώνοντας  τις δυνάμεις μας με τις αδελφές Ενώσεις σε μια προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (συντακτών, τεχνικών και διοικητικών). 

      Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η Νομική Υπηρεσία ήσαν σε επικοινωνία με τους συναδέλφους και παρείχαν ενημέρωση για τις εξελίξεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. 

     Ιδιαίτερα η Νομική Υπηρεσία καθοδήγησε τους συναδέλφους μας στις διεκδικήσεις τους με ένδικα μέσα, τις οποίες και ανέλαβε να διεκπεραιώσει κερδίζοντας τες στην πλειονότητά τους. 

     Πολύτιμη βοήθεια δεχθήκαμε από την  ομοσπονδία μας τη ΠΟΕΠΤΥΜ, που συντονισμένη με την άλλη μεγάλη  ομοσπονδία των συντακτών, την ΠΟΕΣΥ, ενισχύει τον αγώνα που δίνουν οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις, για την αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων του κλάδου. 

Αγωνιστήκαμε, εκπροσωπούμενοι στη Διοίκηση του «νέου ΕΔΟΕΑΠ» από τον Πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ, ώστε ο Οργανισμός μετά τη μεγάλη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάργηση του αγγελιοσήμου μέχρι τη θεσμοθέτηση του νέου πόρου, να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του, να οργανωθεί και να μεγιστοποιήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του για την προστασία της υγείας των ασφαλισμένων και να διαχειριστεί τα έσοδά του με τρόπο ώστε να μπορέσει να βελτιώσει τις χορηγούμενες επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ. 

    Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, τα μέλη του Δ.Σ. στις 15 συνεδριάσεις τους, επεξεργάσθηκαν προτάσεις και έδωσαν λύσεις σε πολλά θέματα, με αποφάσεις που στην πλειονότητα πάρθηκαν ομόφωνα. 

    Τελικά, πάρα τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, τόσο με την πανδημία όσο και με την εκμετάλλευση αυτής από μια Κυβέρνηση που έχοντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αυξάνει αντί να μειώνει τα προβλήματα των εργαζομένων και την κοινωνική αδικία,  λειτουργήσαμε με γνώμονα το όφελος των μελών της Ένωσής μας. 

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των στόχων μας και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας και θα μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, υπερασπιζόμενοι τα κεκτημένα μας και διεκδικώντας δυναμικά σταθερές θέσεις εργασίας, μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 


Posted on Friday, December 10, 2021 (Archive on Friday, December 17, 2021)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return   

 
 
 
  Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 OTE S.A.