ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΤΑΠ ΜΜΕ

 

ΕΤΑΠ – ΜΜΕ                      

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                     Aθήνα, 20 Απριλίου 2015

ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ                                                          

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Καλλιρρόης 5 & Περραιβού 20

Τ.Κ. 11743 ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο             : 210-9212420                              

FAX                       : 210-9212420                                        

                                                      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το νέο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ το οποίο διορίστηκε με το υπ. αριθμ. ΦΕΚ 235/8-4-2015 (τ. Υ.Ο.Δ.Δ.) συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση  την Παρασκευή 17/4/2015 και ώρα 15.00 και εξέλεξε ως αντιπρόεδρο τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων κ. Μάρκο Γκανά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της προέδρου του Δ.Σ. Παναγιώτας Αντωνοπούλου προς τα μέλη του νέου Δ.Σ. 

«Κυρίες και κύριοι,

Τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ 

Σας καλωσορίζω στο Ταμείο μας και εύχομαι προς όλους σας καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που καλείστε να επιτελέσετε. Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι ως πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ υποδέχομαι σήμερα ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από μέλη εγνωσμένου κύρους στους εργασιακούς, συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς χώρους των ΜΜΕ και εγγυάται τη συνέχιση της θετικής πορείας του Ταμείου μας, μιας πορείας που με πολύ κόπο και αδιάκοπη προσπάθεια χαράξαμε και υλοποιήσαμε μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες. Το νέο Δ.Σ. έχει συγκροτηθεί με τη «χρυσή συνταγή» της συνύπαρξης της εμπειρίας με τη σημαντική ανανέωση και οι ασφαλισμένοι μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το νέο όργανο θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών και στις δικές τους ανάγκες.

Αγαπητοί συνάδελφοι, παλιοί και νέοι,

Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ξεκινά με τον πήχη ψηλά. Ως πρόεδρος του Δ.Σ. τα τελευταία δύο χρόνια είμαι προδήλως υπερήφανη για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία η διοίκηση μας διαχειρίστηκε τα προβλήματα των ασφαλισμένων μας και το δημόσιο χρήμα συγκρουόμενη με χρόνιες παθογένειες και ενίοτε με ισχυρά συμφέροντα. Η προσήλωση μας στο στόχο μας που ήταν να κρατηθεί το Ταμείο όρθιο σε μια καταρρέουσα αγορά των ΜΜΕ σε συνδυασμό με την απαρέγκλιτη εφαρμογή εκ μέρους μας των αρχών της χρηστής διοίκησης, είχε ως αποτέλεσμα το ΕΤΑΠ ΜΜΕ να καταγράψει την περίοδο αυτή εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Μέσα σε συνθήκες πραγματικής ασφυξίας για την Κοινωνική Ασφάλιση λόγω της δραματικής μείωσης των εισφορών και της κατακόρυφης αύξησης των υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ πέτυχε ετήσια ταμειακά πλεονάσματα και συγκεκριμένα πέτυχε, 

-Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 4.073.000 ευρώ για το 2013 

-Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 20.123.991 ευρώ για το 2014.

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα σε περίοδο οξύτατης κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ και καλπάζουσας ύφεσης στην Οικονομία, δεν ήταν βεβαίως τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα επίμονων και συντονισμένων ενεργειών προς κάθε αναγκαία κατεύθυνση: Επετεύχθησαν, πρώτον, μέσω της κατακόρυφης μείωσης των διοικητικών δαπανών του Ταμείου. Ευχαριστώ για τούτο όλους τους εργαζόμενους που συνέδραμαν την κοινή προσπάθεια. Επετεύχθησαν,  δεύτερον, μέσω της άντλησης σημαντικών εσόδων από την «δεξαμενή» των ανείσπρακτων οφειλών προηγουμένων ετών. Χαρακτηριστικά αναφέρω τούτο: αποστείλαμε στην Εφορία για είσπραξη με διατάξεις ΚΕΔΕ πάνω από 1.000 περιπτώσεις οφειλετών του Ταμείου από αγγελιόσημο και εισφορές, πολλοί εκ των οποίων όφειλαν τεράστια ποσά ακόμη κι από τη δεκαετία του ΄90, χωρίς ποτέ να υποστούν τις νόμιμες συνέπειες εκ μέρους του Ταμείου. Επετεύχθησαν, τρίτον, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των Μητρώων Εσόδων και Οφειλών και της άσκησης όλων των νόμιμων ενεργειών προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον η δημιουργία  μιας νέας «δεξαμενής» ανείσπρακτων οφειλών.

Διεκδικήσαμε και εισπράξαμε σημαντικά ποσά τα οποία όφειλαν επί πολλά χρόνια στο Ταμείο μας πρώην Δημόσιοι Οργανισμοί οι οποίοι στη συνέχεια αποκρατικοποιήθηκαν (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κλπ).

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: προχωρήσαμε για  πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίας σε εκκαθάριση των Μητρώων Ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό το ΕΤΑΠ ΜΜΕ  οδηγήθηκε στη λυτρωτική εκκαθάριση της χρόνιας αχρεώστητης αιμορραγίας από τη χορήγηση επιδομάτων, συντάξεων και παροχών σε μη δικαιούχους .

Το απελθόν ΔΣ παραδίδει, επίσης, στο νέο ανώτατο όργανο του Ταμείου έναν «ανοιχτό κουμπαρά» ύψους 95.820.569 ευρώ, προερχόμενο  από οφειλές του ΙΚΑ τις οποίες μόνο η διοίκηση μας διεκδίκησε και εξασφάλισε. Τονίζω ότι για πρώτη φορά μετά το 2007 κινήθηκαν από εμάς επιτυχώς οι διαδικασίες για να εισπραχθούν, επιτέλους, τα οφειλόμενα άλλων Ταμείων προς το ΕΤΑΠ ΜΜΕ  λόγω διαδοχικής ασφάλισης. Μόνο από το ΙΚΑ οι συνολικές απαιτήσεις του Ταμείου ανήλθαν για το διάστημα αυτό στο ποσό των 96.963.630,13 ευρώ, ποσό το οποίο ουδέποτε είχε διεκδικηθεί εκ μέρους του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Μετά από επίμονες και συστηματικές προσπάθειες μας, καταφέραμε προσφάτως να ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΙΚΑ προς το Ταμείο μας και συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου 2015, το ΙΚΑ κατέβαλλε, για πρώτη φορά μετά το 2007,  το ποσόν του 1.143.061,84 ευρώ, έναντι οφειλών.

Παράλληλες ήταν οι ενέργειες μας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου μας. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ διαθέτει μια σημαντική ακίνητη περιουσία, η οποία παρέμεινε αναξιοποίητη επί πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το Ταμείο να έχει χάσει σημαντικές προσόδους αλλά και τα ακίνητα τα ίδια να ρημάζουν και να χάνουν σταδιακά μεγάλο μέρος της αξίας τους. Ένα πολυώροφο ξενοδοχείο, νεοκλασικό κόσμημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το παραλάβαμε μισογκρεμισμένο με καταπατημένο μέρος του ακάλυπτου χώρου του. Προβήκαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απομάκρυνση των καταπατητών και την απόδοση των νόμιμων ευθυνών στους καταπατητές και ήδη είναι έτοιμη η μελέτη αξιοποίησής του ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να προκηρυχθεί ο προβλεπόμενος από το νόμο διεθνής διαγωνισμός. Μια άλλη σημαντική ιδιοκτησία δυο ακινήτων συνολικού εμβαδού 7.164,47 τ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος την παραλάβαμε εγκαταλελειμμένη στις διαθέσεις αθιγγάνων και άλλων, με σωρεία καταγγελιών εκ μέρους των περιοίκων για δημιουργία σημαντικών εστιών μόλυνσης εντός και πέριξ των ακινήτων . Προχωρήσαμε σε όλες τις ενέργειες για την απομάκρυνση των καταπατητών, τον καθαρισμό και τη φύλαξη του κτηρίου, την αποτίμηση των ζημιών. Επίσης προχωρήσαμε σε μελέτη αξιοποίησης του κτηρίου την οποία ήδη παραλάβαμε και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.  Για το ξενοδοχείο ΑΡΗΣ στην Πλατεία Ομονοίας εκτελέσαμε ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις για την έξωση του προηγούμενου ενοικιαστή ο οποίος εκμεταλλευόταν την περιουσία του Ταμείου καταβάλλοντας ένα εξαιρετικά χαμηλό μίσθωμα. Προχωρούμε σε νέο διαγωνισμό ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με το Δήμο Αθηναίων για πιθανή χρήση του ξενοδοχείου ως ξενώνα φιλοξενίας αστέγων και προσφύγων. Ενοικιάσαμε τα δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, όλες οι υπηρεσίες του ΕΤΑΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στεγάζονται πλέον σε ιδιόκτητα ακίνητα, πλην της Γ΄ και της Δ΄ Διεύθυνσης οι οποίες συνεχίζουν να στεγάζονται σε νοικιασμένο ακίνητο αφού το πολυώροφο κτήριο της οδού Κουμουνδούρου στο οποίο πρόκειται να μεταφέρουμε τις συγκεκριμένες υπηρεσίες έχει παρουσιάσει προβλήματα τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε πριν από τη μεταφορά των υπηρεσιών μας εκεί. Καταλήγω σημειώνοντας πως για όλα τα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αξιοποίησης τους. Ιδιαιτέρως τονίζω πως όλες οι επιτροπές προμηθειών, διενέργειας διαγωνισμών, παραλαβής έργων κλπ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ προκύπτουν, πλέον, από κλήρωση στην οποία κάθε φορά καλούνται να παραστούν και να συμμετάσχουν όλοι οι υπάλληλοι του Ταμείου.

Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ δημιουργήσαμε και δημιουργούμε συνεχώς νέες μηχανογραφικές εφαρμογές για την σταδιακή εξάλειψη της γραφειοκρατίας στο Ταμείο, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο στα Μητρώα μας και την επίσπευση του χρόνου χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων.

Άφησα για το τέλος τις σημαντικές παρεμβάσεις μας στο τομέα των καταστατικών αλλαγών. Συντάξαμε νέο καταστατικό για το ΤΣΕΥΠ το οποίο, λόγω των αναχρονιστικών διατάξεων του επί τέσσερα χρόνια δεν δεχόταν νέους ασφαλισμένους την ώρα που το συγκεκριμένο Ταμείο αιμορραγούσε οικονομικά, ενώ στο εποπτεύον Υπουργείο εκκρεμούν δύο προτάσεις μας, έτοιμες, με την πλήρη νομική τους διατύπωση, μία για την εφαρμογή του ν. 4075 που αφορά τους ασφαλισμένους του ΤΑΤΤΑ οι οποίοι κατέβαλλαν το πρόσθετο ποσοστό 3,6% επί των εισφορών εργαζομένων και μία για την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ των αθλητικών συντακτών οι οποίοι εργάζονται σε γραφεία Τύπου ομοσπονδιών οι οποίες ελέγχονται από τη Γ.Γ. Αθλητισμού. Η νομοθέτηση και των δύο αυτών εκκρεμοτήτων αποτελεί για εμάς άμεση προτεραιότητα. Επίσης θέματα άμεσης προτεραιότητας για εμάς αποτελούν, η ενίσχυση του Ταμείου μας με προσωπικό- έχουμε λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση - και η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΤΣΕΥΠ, το οποίο είναι το μοναδικό από τα Ταμεία του ΕΤΑΠ ΜΜΕ το οποίο είναι ζημιογόνο στον κλάδο σύνταξης καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων είναι ίσος με τον αριθμό των ενεργών ασφαλισμένων. Ήδη το προηγούμενο ΔΣ έχει διατυπώσει σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση το προβλήματος.    

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συνοψίζοντας τα παραπάνω σημειώνω πως η αφετηρία από την οποία ξεκινά το νέο ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι η εξής: καλείται να διαχειριστεί και να αναπτύξει περαιτέρω ένα Ταμείο το οποίο το προηγούμενο ΔΣ κράτησε όρθιο στη λαίλαπα της κρίσης, βελτίωσε τα οικονομικά του στοιχεία παρά τις ακραίες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε, αναβάθμισε τις υπηρεσίες του προς τους ασφαλισμένους παρά τη δραματική μείωση του προσωπικού-χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση του ΤΣΕΥΠ από το οποίο  αποχώρησε αυτά τα δύο χρόνια σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του, ενώ σημαντικές απώλειες προσωπικού είχαμε σε όλες τις διευθύνσεις- και πάνω απ’ όλα εδραίωσε την αντίληψη του σεβασμού στον κοινωνικό χαρακτήρα του έργου της διοίκησης και των υπηρεσιών μας. Είμαι βέβαιη ότι η σημαντική αυτή προσπάθεια θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα επί της θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και θα ολοκληρωθεί.

Όμως αυτό δεν αρκεί: Η Κοινωνική Ασφάλιση μοιάζει με μια «ομπρέλα» για την οποία ο ασφαλισμένος πληρώνει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου ώστε να την κρατά στο χέρι και να μπορεί να την ανοίξει ανά πάσα στιγμή, όταν τη χρειαστεί. Η δική μας υποχρέωση και το δικό μας στοίχημα είναι να διατηρούμε γερή την «ομπρέλα» των ασφαλισμένων μας ανεξάρτητα από τη συγκυρία και τους εξωγενείς παράγοντες. Αλλά αυτό απαιτεί προσαρμογή του Ταμείου στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας. Τα πράγματα, όπως είναι γνωστό, άλλαξαν δραματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα  εκατοντάδες πρώην ασφαλισμένοι μας να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακάλυπτοι από το Ταμείο τους διότι οι νέοι όροι εργασίας τους δεν εμπίπτουν στις καταστατικές διατάξεις του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (π.χ. εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εργαζόμενοι στο ίντερνετ κλπ). Δεν χωρεί αμφιβολία: το μεγάλο στοίχημα του νέου ΔΣ είναι οι καταστατικές αλλαγές. Δεν μπορεί το Ταμείο μας να παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές καταστατικές διατάξεις και να θέτει «εκτός ομπρέλας» ασφαλισμένους οι οποίοι επί χρόνια κατέβαλλαν εισφορές σε αυτό το Ταμείο. Η αναλογιστική μας μελέτη η οποία θα μας παραδοθεί τον επόμενο μήνα θα αποτελέσει την αφετηρία της έναρξης ενός μεγάλου διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς φορείς και το εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διαμόρφωση νέων καταστατικών διατάξεων προσαρμοσμένων στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και των ασφαλισμένων μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε το παρόν ΔΣ έχει πολύ δουλειά μπροστά του. Έχει όμως κι ένα πλεονέκτημα: ότι ξεκινά από γερές βάσεις. 

Σας ευχαριστώ για το γεγονός ότι δηλώσατε παρόντες στο καθήκον αυτό.

 

  


Posted on Tuesday, April 21, 2015 (Archive on Tuesday, April 28, 2015)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return