ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

                                                Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας που εξελέγη στις Αρχαιρεσίες της10ης, 11ης & 12 ης  Μαρτίου  2015 εμφανίζεται σήμερα στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών, για να εκθέσει τα πεπραγμένα  της μέχρι σήμερα θητείας του.

                         Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Π.Η.Ε.Α. γίνεται σε μια περίοδο που η συνεχιζόμενη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας (αλλά και  ολόκληρη την Ευρώπη σε διαφορετικό βαθμό) οδηγεί καθημερινά σε περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάρρευση του Ασφαλιστικού συστήματος, των θεσμών και κατά συνέπεια του κοινωνικού ιστού. 

          Ο κλάδος μας δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται  πρωτοφανή επίθεση, με απολύσεις (είμαστε ο κλάδος με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας το οποίο ξεπερνάει το 30%), μειώσεις μισθών και κατάργηση των κλαδικών μας συμβάσεων εργασίας, ενώ μαζί με όλη την κοινωνία δεχόμαστε συνεχιζόμενη περικοπή των συντάξεων, επιβολή νέων φόρων και μονιμοποίηση των χαρατσιών.       

Έτσι διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου τρομοκρατημένοι οισυνάδελφοί μας  υποκύπτουν στις επαίσχυντες απαιτήσεις  της εργοδοσίας, αγωνιώντας για τους  πενιχρούς μισθούς τους που ολοένα  συρρικνώνονται, οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους , οι άνεργοι να ανησυχούν έντονα για το μέλλον τους το οποίο προδιαγράφεται ζοφερό και όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιούν ότι οδηγούνται  ολοένα και πιο κοντά στην φτώχια και την εξαθλίωση. 

        Σύσσωμος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά πλέον, ποιες πολιτικές  ευθύνονται για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα μας, ποιοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης  φορτώνοντας όλα τα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. 

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις των σφετεριστών της εξουσίας δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αφού  ως μόνο σκοπό είχαν την επίτευξη του στόχου, την κατάληψη δηλαδή της εξουσίας. 

Αυτό που πιθανώς δεν αντιλαμβάνεται η λαϊκή τάξη και εδώ μεγάλη ευθύνη φέρουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι η μεγάλη δύναμη που έχει αφού αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και η δύναμη αυτή δεν εκφράζεται μια φορά στα τέσσερα χρόνια με τη ψήφο της, αλλά στην καθημερινότητα, με την οργανωμένη αντίσταση ενάντια σε αντιλαϊκές πρακτικές και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΗΕΑ, είναι πεπεισμένο ότι μόνο με αγώνα θα  ανατρέψουμε τις  μεθοδεύσεις των ντόπιων και ξένων κεφαλαίων, που εν ονόματι της κρίσης, έχουν διαμορφώσει ερήμην μας και από μηδενική βάση, νέο εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον, που θυμίζει μεσαίωνα. 

Πρέπει να πιεστούν οι κυβερνήσεις  ώστε να τεθούν άμεσα τα θεμέλια μια νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που να ενισχύει τους εργαζόμενους , να δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές. 

Το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας, πρέπει να απεγκλωβιστεί από συντεχνιακές νοοτροπίες και να αντιληφθεί αφενός ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Συνδικάτου των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αφετέρου ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού λαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος και να κινητοποιηθεί δυναμικά και ενωμένο με όλους τους εργαζόμενους του τόπου μας, επιβάλλοντας  με τους αγώνες του  την ανατροπή των αντιλαϊκών νομοθετημάτων που θεσπίζουν οι «φιλολαϊκές» κυβερνήσεις στα πλαίσια των «μεταρρυθμίσεων» που ζητούν οι «δανειστές», οι οποίες στην ουσία ενισχύουν την ασυδοσία  των εργοδοτών, διαλύουν  τις εργασιακές σχέσεις και εφαρμόζουν  έναν εργασιακό Μεσαίωνα με την σκόπιμη καλλιέργεια κλίματος  εκβιασμού και τρομοκρατίας,  με απειλές ή ακόμη και κλείσιμο ΜΜΕ, απολύσεις, μειώσεις μισθών, υποαπασχόληση, μαύρη ή εκ περιτροπής εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων  και  κατάργηση των ΣΣΕ.     

         Μόνο έτσι μπορούμε να αντισταθούμε στη φοβερή ακρίβεια, αντιδρώντας στα προγράμματα λιτότητας και λεηλασίας του εισοδήματος του εργαζόμενου και του  συνταξιούχου, που κυβερνήσεις  και εργοδοσία μας επιβάλουν, με κεφαλικούς φόρους και πολλαπλά χαράτσια.

         Μόνο έτσι μπορούμε να κατοχυρώσουμε όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, διεκδικώντας προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, καταργώντας  αντεργατικές μεθοδεύσεις όπως η «ευέλικτη απασχόληση», τα ατομικά συμφωνητικά και η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

         Μόνο έτσι μπορούμε να αντισταθούμε στην απλήρωτη εργασία που τελευταία επιβάλλουν  πολλοί εργοδότες, στη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων μας, στις απανωτές μειώσεις των συντάξεων, στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και σε όλα τα αντιλαϊκά  μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση της κοινωνίας. 

          Σήμερα οι εργοδότες, με βασικό επιχείρημα τη μείωση των εσόδων τους, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν την «αναδιάρθρωση» και την «εξυγίανση » των επιχειρήσεών τους, με απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας και μειώσεις μισθών. Παραμένει όμως το ερώτημα, του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κερδοφορία της δεκαετίας που προηγήθηκε.

Ζητούν σήμερα να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις ζημιές της τελευταίας διετίας, χωρίς να λογοδοτήσουν δημόσια για τα υπέρογκα κέρδη, που τους επέτρεψαν να μετατρέψουν τις μικρές εκδοτικές τους επιχειρήσεις σε ομίλους και να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Θέτουν εκβιαστικά διλλήματα στους εργαζόμενους προκειμένου να υφαρπάξουν την τη συγκατάθεσή τους για μείωση μισθών.

Όπου όμως οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τις «εθελοντικές» αυτές μειώσεις των  μισθών τους, οι εργοδότες επανήλθαν με νέες μειώσεις και με απολύσεις, διαλύοντας και τις τελευταίες αυταπάτες σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός αποτελεί αποτρεπτική δύναμη.

Η συντεταγμένη και δυναμική διεκδίκηση της υπογραφής και εφαρμογής  Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί βασικό ανάχωμα στα σχέδια του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. 

Διαφορετικά οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών δεν θα έχουν τέλος. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, πήρε πρωτοβουλίες, στήριξε και συντάχθηκε με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις του Κλάδου , αλλά και με το συνδικαλιστικό  κίνημα της χώρας μας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων των εργαζομένων, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, οικονομικό, ανεργία, απολύσεις κ.α.

Στηρίζουμε τη λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν εργασιακά θέματα, όπως η υπογραφή  των ΣΣΕ, οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών, η καταστρατήγηση των συμβάσεων και η αυθαίρετη μεταβολή όρων και συνθηκών εργασίας.

·        Πρωτοστατήσαμε, στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, για τις απολύσεις, την ανεργία και την προσπάθεια αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων.

·        Ενισχύουμε οικονομικά τις ευαίσθητες ομάδες των συναδέλφων μας που είναι οι άνεργοι, οι απλήρωτοι  και οι συνταξιούχοι και αγωνιζόμαστε για την ένταξη των ανέργων στο εργασιακό περιβάλλον και την κατάργηση του νόμου που μειώνει τις συντάξεις.

·        Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η Νομική Υπηρεσία βρίσκονται  σε συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους και παρέχουν ενημέρωση για τις εξελίξεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα

·        Ιδιαίτερα η νομική υπηρεσία καθοδηγεί τους συναδέλφους μας στις διεκδικήσεις τους με ένδικα μέσα, τις οποίες αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει κερδίζοντας τες στην πλειονότητά τους.

·        Συμμετείχαμε, στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα συλλαλητήρια, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας για τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο, την  ακρίβεια, την ανεργία, τις απολύσεις και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

·        Συμπαρασταθήκαμε,  στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν Ενώσεις του κλάδου μας, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών τους, καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (συντακτών, τεχνικών και διοικητικών) 

·        Αντιμετωπίζουμε τα επί μέρους προβλήματα που δημιουργούνται, στα ασφαλιστικά μας ταμεία, από τις επιπτώσεις των μέτρων της τρόικας, που στέλνουν τους συναδέλφους μας είτε στο ταμείο ανεργίας είτε στην πρόωρη συνταξιοδότηση. 

·        Πολύτιμη βοήθεια δεχόμαστε από την  ομοσπονδία μας τη ΠΟΕΠΤΥΜ, που συντονισμένη με την άλλη μεγάλη  ομοσπονδία των συντακτών, την ΠΟΕΣΥ, ενισχύει τον αγώνα που δίνουν οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις της για την αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων των μελών τους.

          Με την εκλογή του νέου ΔΣ τον  Μάρτιο του 2015 και απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στην εκλογοαπολογιστική τακτική γενική συνέλευση υλοποιήσαμε τα εξής: 

·         - Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στους άνεργους συναδέλφους μας, εκτός από τα θεσμοθετημένα βοηθήματα που τους χορηγούμε μέσω του αλληλοβοηθητικού λογαριασμού της ΕΠΗΕΑ, εξασφαλίσαμε την ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Αρχιεπισκοπή και τα ΕΛΤΑ για την αποστολή πακέτων τροφίμων σε άπορα και άνεργα μέλη. Η παραπάνω δράση υλοποιείται από κοινού με την ΕΣΗΕΑ, την ΕΤΗΠΤΑ και την ΕΣΠΗΤ και ήδη πλέον των 70 συναδέρφων μας που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον  λαμβάνουν στο σπίτι τους το πακέτο με τα τρόφιμα μέσω των ΕΛΤΑ. 

·        - Για πρώτη φορά απλήρωτοι εργαζόμενοι ευρισκόμενοι σε επίσχεση συμμετείχαν σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Την δυνατότητα συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα είχαν συνάδερφοι που εργάζονται στο ΚΕΡΔΟΣ, την ΕΞΠΡΕΣ , την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ τον FLASH και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Υλοποιούνται και σήμερα σε συνεργασία με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της ΓΣΕΕ  επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, στα οποία μπορούν να ενταχθούν και τώρα συνάδερφοι που άσκησαν ή θα ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης της εργασίας τους. 

·        - Ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του προγράμματος για την κατάρτιση και την προώθηση στην απασχόληση των ανέργων συναδέρφων μας στα πλαίσια του προγράμματος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν απολυμένοι της περιόδου από 12/09/2013 έως 12/06/2014 και για την ένωσή μας ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται στα 170 άτομα. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι από τον κανονισμό του ταμείου της παγκοσμιοποίησης προβλέπεται ρητά ότι δικαιούνται συμμετοχής στο πρόγραμμα απολυμένοι που εμπίπτουν στο τελευταίο εννεάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης από το Υπουργείο Εργασίας για την έγκριση του αιτήματος ένταξης του προγράμματος για ανέργους στο ταμείο. 

·        - Συζητάμε με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ πρόταση που έχουμε  υποβάλει στα πλαίσια του πρωτοκόλλου που υπογράψαμε με την ΓΣΣΕ και αφορά στην επιδοτούμενη κατάρτιση με στόχο την προώθηση στην απασχόληση όλων των ανέργων συναδέρφων μας ως επίσης και όλων όσων είναι σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. 

·  - Με την συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΝΩΣΗΣ συνάδερφοί μας, εργαζόμενοι στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΞΠΡΕΣ &  ΚΕΡΔΟΣ, έλαβαν από τον ΟΑΕΔ επίδομα αφερεγγυότητας, ίσο με τρείς (3) μισθούς της ΣΣΕ. 

·      - Λύσαμε το θέμα που ταλαιπωρούσε τις γυναίκες συνταξιούχους συναδέρφους όσον αφορά στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος. Όπως γνωρίζετε με το άρθρο 42 του νόμου 4331/2015 έγινε δεκτή από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρη Στρατούλη πρόταση τροπολογίας της ΕΠΗΕΑ που αφορούσε στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος  στις γυναίκες που λαμβάνουν σύνταξη απ’ το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Α' Δνση – ΤΣΠΕΑΘ) με τις ίδιες προϋποθέσεις που το λαμβάνουν οι άντρες που συνταξιοδοτούνται απ’ το ταμείο. Αποτέλεσμα αυτού, μετά και από σχετική διευκρίνιση του Υπουργείου σε σχετικό ερώτημα που ετέθη απ' το ΔΣ του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, είναι η άμεση λήψη του οικογενειακού επιδόματος για τις γυναίκες που λαμβάνουν σύνταξη χωρίς να χρειάζεται η δικαστική διεκδίκησή του όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. 

·        Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ βοηθώντας την προσπάθειά της να οργανώσει να αναβαθμίσει και να εντατικοποιήσει το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού του αγγελιοσήμου, που συνχρηματοδοτούμε μαζί με τις άλλες Ενώσεις, προσπάθεια ύψιστης σημασίας, αφού όπως γνωρίζετε, το αγγελιόσημο αποτελεί το βασικό πόρο των Ταμείων μας και αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί δραματικά, λόγω της καταβαράθρωσης της διαφήμισης.

·        Σχετικά με το αγγελιόσημο, αποτρέψαμε την κατάργησή του και στις συναντήσεις μας με τους υπουργούς εργασίας και επικρατείας  και τον υφυπουργό κοινωνικής ασφάλισης, πείσαμε ότι το αγγελιόσημο όχι μόνο δεν αποτελεί  «κοινωνικό πόρο», αλλά πρέπει να επεκταθεί και στο διαδίκτυο, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.                 

 Το Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας του συνήλθε σε 15 συνεδριάσεις. Σε όλο το διάστημα αφήνοντας στην άκρη μικροπαραταξιακά συμφέροντα και στείρες παραταξιακές αντιπαραθέσεις λειτούργησε ομαλά, εποικοδομητικά και χωρίς  έντονες αντιπαλότητες μεταξύ των παρατάξεων. Το σύνολο των αποφάσεων, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, λήφθηκαν ομόφωνα.

                  Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους τα μέλη του Δ.Σ. επεξεργάσθηκαν προτάσεις και έδωσαν λύσεις σε πολλά θέματα. Πιστεύουμε ότι τελικά λειτουργήσαμε αποτελεσματικά προς όφελος της Ένωσής μας.

                 Τέλος,  θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των στόχων μας.

                  Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε με αξιοπρέπεια τον αγώνα υπεράσπισης και διεύρυνσης των κατακτήσεών μας και πιστεύουμε ότι, παρά τα λάθη και τις όποιες παραλείψεις μας, ανταποκριθήκαμε συνολικά στις προσδοκίες σας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 


Posted on Tuesday, April 12, 2016 (Archive on Tuesday, April 19, 2016)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return