ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ, ΜΑΡΚΟΥ ΓΚΑΝΑ, ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΤΗΣ 4/10/06

 

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ΕΠΗΕΑ στήριζε και θα στηρίζει πάντα τις όποιες προσπάθειες του Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
Σήμερα, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες του Δ.Σ. θα πρέπει να σταθούμε, όχι στα θετικά, αλλά στα αρνητικά του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., με το σκεπτικό ότι η σημερινή μας συνέλευση δεν είναι εκλογοαπολογιστική και η οποιαδήποτε κριτική σκοπό έχει να βοηθήσει το Διοικητικό Συμβούλιο σε έναν πιο ουσιαστικό προσανατολισμό.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. αποφάσισε να συγκαλέσει τη Γ. Σ. σήμερα, εργάσιμη ημέρα και σε δύσκολη ώρα, μη κατανοώντας πιθανόν την δυσκολία ύπαρξης απαρτίας.
Όταν έχουν ήδη αποκλεισθεί οι δύο δημοσιογραφικές ενώσεις της Θεσσαλονίκης, όταν οι διοικητικοί εργάζονται στα πόστα τους -τηλεφωνήτριες, λογιστήρια, εμπορικά τμήματα, ροή προγράμματος κ.λ.π.- όταν οι συντάκτες βρίσκονται στο ρεπορτάζ και σε συνεντεύξεις και όταν μας καλείτε σε μια αίθουσα συνεδρίων, που με δυσκολία χωράει 300 άτομα, όταν η Γενική Συνέλευση αφορά 7.500 μέλη και για απαρτία χρειαζόμαστε 750 μέλη, ουσιαστικά έχετε προαποφασίσει την μη συμμετοχή των μελών στη Συνέλευση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός, που ως διαδικαστική λειτουργία τον χαρακτηρίζει αυτοδιοικούμενο Ταμείο. Περιφρουρήστε το Ταμείο μας και τη νομική του υπόσταση.
Εμείς, το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, εκτός από την διαμαρτυρία μας στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, (έχουμε την άποψη ότι οι Γενικές Συνελεύσεις θα πρέπει να γίνονται σε μη εργάσιμες ημέρες) απευθυνθήκαμε με επιστολή σε όλα τα μέλη της Ένωσής μας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας τους στη Γ. Σ. και για πρώτη φορά κηρύξαμε στάση εργασίας για την επίτευξη της Συνέλευσης, το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερο, τα μέλη μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας.
Βρισκόμενοι καθημερινά σε επαφή με τα μέλη μας είμαστε πολλές φορές αποδέκτες πολλαπλών παραπόνων, που σχετίζονται με τις παροχές, με το επίπεδο της προσφερμένης ιατρικής περίθαλψης, με το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά και άλλων θεμάτων που αφορούν τον οργανισμό.
Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι τα μέλη μας δεν είναι ευχαριστημένα από τον Ασφαλιστικό τους Οργανισμό.
Δε θα θέλαμε να ασχοληθούμε και σήμερα με το φιλοσοφικό ερώτημα που κάθε φορά, τίθεται στις συνελεύσεις -αν θα πρέπει ο ΕΔΟΕΑΠ να αποφασίσει, την ενίσχυση της εσωτερικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή της εξωτερικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης με συμβεβλημένους γιατρούς- θεωρώ ότι έχει λυθεί από πολλά χρόνια, το έλυσε η ίδια η πορεία των γεγονότων… είναι ένα μικτό σύστημα και με εσωτερικούς γιατρούς και με ελεύθερη επιλογή, συμβεβλημένων ή μη συμβεβλημένων γιατρών.
Το θέμα είναι αυτό να γίνεται σωστά. και θωρούμε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ λόγω του αυτοδιοικούμενου χαρακτήρα του και της οικονομικής του άνεσης θα μπορούσε και θα έπρεπε να ανταποκριθεί με επάρκεια, στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασφαλισμένους του, Συγκεκριμένα
Το επίπεδο των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών διαπιστώνεται ότι δεν είναι αυτό που αρμόζει σε έναν δημοσιογραφικό Ασφαλιστικό Οργανισμό, όπως είναι ο ΕΔΟΕΑΠ.
Τα ραντεβού με τους γιατρούς καθυστερούν ανεπίτρεπτα, και δίνουν την αίσθηση ρουσφετολογικής αντιμετώπισης στα μέλη μας, τη στιγμή που με τη βοήθεια ενός προγράμματος ηλεκτρονικού ραντεβού, θα μπορούσε να έχει λυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Σας το επισημάναμε έγκαιρα και το έχετε αποδεχθεί, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ακόμα εκκρεμεί. Βέβαια μπορεί να προβάλετε το επιχείρημα ότι και ηλεκτρονικό ραντεβού να εφαρμοστεί, το πρόβλημα θα συνεχιστεί, διότι οι γιατροί πλέον δεν επαρκούν. Αν όντως υπάρχει έλλειψη γιατρών και αυτό είναι ευχάριστο μήνυμα για όλους μας, δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο οι απαιτούμενες θέσεις δεν συμπληρώνονται άμεσα - εδώ το ξεχνάμε το αυτοδιοικούμενο;;; Ακόμη και το δημόσιο θα ήταν πιο ευέλικτο με τις προσλήψεις του Α.Σ.Ε.Π.
Σε συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ με τους γιατρούς του Ταμείου, διαπιστώσαμε κατ’ αρχήν ότι υπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων, υψηλόμισθοι και χαμηλόμισθοι, ασφαλισμένοι και μη ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι, και για τις αποφάσεις του Δ.Σ. που έχουν σχέση με την υγεία των ασφαλισμένων και μείωση του κόστους περίθαλψης δεν λαμβάνεται υπόψη, η επιστημονική άποψη του ιατρικού του δυναμικού.
Υπάρχει βέβαια και μια μεγάλη αδικία σε βάρος των γιατρών.
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στις ενώσεις, στα πρακτορεία και στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. απολαμβάνουμε έμμεσα, με την ασφάλισή μας, τον πόρο του Αγγελιοσήμου.
Οι γιατροί μας -και οι δικηγόροι μας, που καθημερινά υπερασπίζονται το ταμείο μας στα δικαστήρια- γιατί να αποτελούν εξαίρεση;! Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί… τους οφείλουμε πολλά.
Επίσης το θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τον οργανισμό είναι ο Ελεγκτής Γιατρός, θεσμός που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στα ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών και από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως και Γιατρού Επισκέπτη, ο οποίος θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα.
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ που πιστεύω ότι θα διευκόλυνε τα μέλη μας και θα περιόριζε σημαντικά τις δαπάνες του ΕΔΟΕΑΠ είναι η Δημιουργία ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ, η οποία άνετα μπορεί να λειτουργήσει στο παλαιό κτίριο.
Σε ότι αφορά, τις παροχές, από τις διαμαρτυρίες των μελών προκύπτει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Υπάρχουν περιπτώσεις, που για να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα των ασφαλισμένων χρειάσθηκαν ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Αυτά θα πρέπει να σταματήσουν, δεν είναι δυνατόν το Δ.Σ. για τις παροχές να αποφασίζει κατά περίπτωση, ό,τι ισχύει να ισχύει για όλους, ίδια αντιμετώπιση για όλους τους ασφαλισμένους. Τα έξοδα του συνοδού, όταν ο συνάδελφός μας μεταφέρεται με φορείο στο εξωτερικό για τη θεραπεία του, δεν είναι δυνατόν να μην καλύπτονται… αυτά το ΙΚΑ τα έχει λύσει από πολλά χρόνια.
Επίσης, προκύπτει μια υστέρηση του Οργανισμού στην εναρμόνισή του με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτείας σε ό,τι αφορά τις μακροχρόνιες και ανίατες ασθένειες.
Να εξεταστούν περιπτώσεις που αντί να αναβαθμίζονται οι παροχές υποβαθμίζονται, όπως η καισαρική, τα γυαλιά οράσεως κ.ά.
Θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί ο διαχωρισμός τιμών δημοσίου και ιατρικού κέντρου, στις παροχές που αφορούν συμβεβλημένα και μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια, η υγεία μας πάνω από ωφελιμιστικές μεθοδεύσεις.
Επίσης, εκτός από την ανανέωση των συμβάσεων με τα νοσοκομεία, θα πρέπει να εξετάσετε και την σύναψη συμβάσεων και με τα μαιευτήρια, γιατί όταν οι ασφαλισμένες χρειάζονται γυναικολογικές επεμβάσεις υπόκεινται σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει αναπροσαρμογή των παροχών σε ό,τι αφορά τις ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές εξετάσεις, καθώς, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει γιατρός που να χρεώνει την επίσκεψη κάτω από 50 €, ανάλογα λοιπόν θα πρέπει να προσαρμοσθούν και οι εξετάσεις.
Ένα άλλο σημείο που αδυνατούμε να κατανοήσουμε είναι η βεβαίωση καθηγητή -Κρατικού Νοσοκομείου- ή βεβαίωση Κρατικού Νοσοκομείου, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που μας μοίρασε το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, για διάφορες παροχές όπως ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΕΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΠΟΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ κλπ. Δε θα αρκούσε η βεβαίωση του δικού μας γιατρού ή του αρχιάτρου; Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη;!
Γενικά στα μέλη μας υπάρχει η αίσθηση ότι το Δ.Σ. αισθάνεται την υποχρέωση να προστατεύει τον ΕΔΟΕΑΠ από τα μέλη του.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ: Ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης, από πολλά χρόνια έχει επισημανθεί και όλα τα Δ.Σ. το αποδέχονται, είναι άδικος και θα πρέπει να αλλάξει, η τροποποίηση του καταστατικού που προβάλλετε ως εμπόδιο θεωρούμε ότι δεν εμποδίζει.
Για τις χαμηλές επικουρικές συντάξεις, κυρίως των γυναικών της 15ετίας, η αδικία είναι κατάφωρη σε ότι αφορά τις αυξήσεις. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η μόνη λύση είναι η δικαστική διεκδίκηση ανάλογη με αυτή κατά του ΤΣΠΕΑΘ.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα η αναλυτική Κωδικοποίηση του Καταστατικού και σημαντικών αποφάσεων του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους, για να σταματήσουν οι αιτιάσεις που καθιστούν αναξιόπιστο τον Οργανισμό.
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την πετυχημένη ανάπτυξη της ιστοσελίδας, αναγκαία για την ενημέρωση των μελών μας, η οποία βέβαια χρειάζεται βελτίωση.
Η μη αξιοποίηση του κτιρίου δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους ασφαλισμένους, με την έννοια της αδυναμίας του Δ.Σ. να λάβει σημαντικές για τον οργανισμό αποφάσεις. Κτίρια εγκαταλειμμένα είχαν κάποτε τα πανεπιστήμια και γενικά τα ιδρύματα του δημοσίου, σήμερα και αυτά τα αξιοποίησαν.
Λάβαμε και πάλι κάποιες επιστολές, που αναφέρονταν σε τοποθετήσεις των αποθεματικών και άλλα «συνδικαλιστικά», αν και είμαστε μακριά από τις εκλογές. Να είστε βέβαιοι ότι οι ασφαλισμένοι, κρίνουν το Δ.Σ. στο σύνολό του και ανάλογα με το θεσμικό ρόλο του κάθε μέλους. Δεν τους ενδιαφέρει τι είπε και τι έκανε το κάθε μέλος του Δ.Σ. ξεχωριστά. Πριν αρχίσουν και πάλι να κυκλοφορούν επιστολές με αλληλοκατηγορίες θα πρέπει το Δ.Σ. να αποφασίσει να ενημερώσει υπεύθυνα, τους ασφαλισμένους έγκαιρα, με επιστολές και ανακοινώσεις.
Έχουμε αναλύσει το θέμα σε συνάντηση με το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, να το επαναλάβουμε: οι εβδομαδιαίες εφημερίδες που εκδίδονται εκτός Αθηνών αποδίδουν Αγγελιόσημο και δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στο ΤΣΠΕΑΘ, οι ημερήσιες εφημερίδες ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στο ΤΣΠΕΑΘ αλλά δεν αποδίδουν Αγγελιόσημο, τόσο παράλογο είναι… δε θα ασχοληθείτε με αυτό;!
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Οι ασθενείς πολλές φορές περιφέρονται στα σοκάκια για να παρκάρουν, όταν αγοράσθηκε το κτίριο η στάθμευση ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Ζητάμε εδώ και αρκετούς μήνες μια κατάσταση με τους μπατακτσίδες εργοδότες, δεν την έχουμε πάρει ακόμα. Τη χρειαζόμαστε στη συνδικαλιστική μας δράση, όταν έχουμε απέναντί μας τον εργοδότη θέλουμε να ξέρουμε αν μας κλέβει και ανάλογα να τον αντιμετωπίσουμε. Θεωρούμε ότι η μη γνωστοποίηση των οφειλετών του Οργανισμού, πηγάζει από την αδυναμία της οργανωτικής του δομής.
Δεν είναι δυνατόν ο ΕΔΟΕΑΠ, με 7.500 μετόχους-μέλη, να μην ακολουθεί το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο για την αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών που διαχειρίζεται και που εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις εδώ και δύο δεκαετίες.
Για να έχουμε ορθότερη απεικόνιση των μεγεθών, ίσως θα έπρεπε να δούμε και την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Εδώ και πολλά χρόνια, ακούμε για ένα Οργανόγραμμα που θα συνέβαλλε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και θα τους απάλλασσε από κάθε ταλαιπωρία. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα και με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Το έσοδο 3% από τις εισφορές των εργαζομένων που παρακρατούνται από τους εργοδότες, μπορεί σήμερα να είναι μικρό, αλλά είναι απαραίτητο να το εισπράττουμε και να το ελέγχουμε, δεν είναι δυνατόν το Ταμείο να μη διαθέτει μηχανισμό ελέγχου και να μην έχει κάνει ποτέ έλεγχο στους εργοδότες για την ορθότητα των καταβολών. Άμεση σύνδεση του μητρώου ασφαλισμένων με τις καταβολές και εκκαθάριση του μητρώου των μελών.
ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για μη περιφρούρηση των εσόδων, ένα αίσθημα ότι εισφορές και πόρος δεν διεκδικείται μαχητικά από τον Οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια εσόδων. Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τη λογιστική αποτύπωση των εσόδων –σήμερα όπως γνωρίζετε στην αποτύπωση αντικαθίστανται τα έσοδα με τις εισπράξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να είναι πλασματικές οι όποιες αναλογιστικές μελέτες και αναξιόπιστος κάθε επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δ.Σ.
Πέρα από αυτό, όπως γνωρίζετε, συμπληρώθηκε και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο Ελεγκτικός Μηχανισμός Αγγελιοσήμου στο ΤΣΠΕΑΘ, θα μπορούσε όσο καθυστερεί η διασταύρωση στοιχείων στο ΤΣΠΕΑΘ, να απασχοληθεί ο Μηχανισμός για λογαριασμό του ΕΔΟΕΑΠ, που διαθέτει διασταυρωμένα στοιχεία.
ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Θα πρέπει οι υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ να επεξεργασθούν δικλείδες ασφαλείας των εσόδων μας, στη συνέχεια να προωθηθούν για νομοθετική ρύθμιση και από τις τέσσερις δημοσιογραφικές ενώσεις, όπως η σύνδεση της κρατικής διαφήμισης με την καταβολή του αγγελιοσήμου και των εισφορών που προωθούμε σήμερα.
Συνάδελφοι,
Το ασφαλιστικό άνοιξε και δυστυχώς εμείς δε θα μείνουμε στο απυρόβλητο. Όταν όμως θα μας χτυπάνε, θα πρέπει τα μέλη μας να είναι ενθουσιασμένα από τον ασφαλιστικό τους φορέα, και πεπεισμένα ότι αξίζει να παλέψουν για την διαφύλαξή του.
Αυτός λοιπόν ο ενθουσιασμός αναγκαστικά θα πρέπει να είναι έργο δικό σας.

Σας ευχαριστώ.


Posted on Monday, March 5, 2007 (Archive on Monday, March 12, 2007)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return