Η Ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή.
Ζητούμε την κατανόησή σας.
 
 | 
en-USel-GR
 
 
 
ΕΠΗΕΑ-ΕΣΗΕΑ-ΕΤΕΡ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ Ρ/Σ PLANET
ΕΠΗΕΑ-ΕΣΗΕΑ-ΕΤΕΡ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ Ρ/Σ PLANET

 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
 
Αθήνα 26 Σεπτεμβρίου 2005
Προς: Τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
Κοινοποίηση:
1. Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
2. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
3. Τον πρόεδρο και τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.
Επισυναπτόμενα έγγραφα:
1. Ανάλυση διαφημίσεων Ραδιοσταθμού media services.
2. Δελτίο ελέγχου Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αυξ. Αρ. 2052/14-09-2005.
3. Υπόμνημα προς Ε.Σ.Ρ από «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET Α.Ε.», Αρ. Πρωτοκ. 11425/05-08-2005.
4. Επιστολή δημοσιογράφου κου Αναστάσιου Παπαδόπουλου προς ΕΣΗΕΑ, Αρ. Πρωτοκ. 1976/23-09-2005.
5. Γνωμοδότηση νομικού Συμβούλου κου Περπατάρη Δημητρίου περί μεταβίβασης Ανωνύμων Εταιρειών
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
 
Για τις εξελίξεις στον ραδιοφωνικό σταθμό PLANET 99,5
Οι Ενώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο θα θέλαμε με το παρόν υπόμνημα – αλλά και για πολλοστή φορά – να καταγγείλουμε την πρωτοφανή μεθόδευση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» προκειμένου:
α) Να εκδιώξει τους εργαζομένους στην επιχείρηση οι οποίοι είναι απλήρωτοι περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς και να μην καταβάλει τα πάσης φύσεως οφειλόμενα σε αυτούς.
β) Να επισημοποιήσει μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης την μετατροπή ενός ειδησεογραφικού σταθμού όπως ο PLANET σε μουσικό με ελάχιστο προσωπικό.
γ) Να δημιουργήσει ένα προηγούμενο με τεράστιες συνέπειες στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ αλλά, γιατί όχι, και ευρύτερα σε όλα τα ΜΜΕ, αξιοποιώντας με τον πλέον δόλιο τρόπο την πολύμηνη ανοχή του ΕΣΡ σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό που επί 10 και πλέον μήνες δεν εκπέμπει με αποκλειστικά δική του ευθύνη το πρόγραμμα για το οποίο έχει αδειοδοτηθεί.
δ) Να ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ καταφεύγοντας ακόμη και σε ψευδείς ισχυρισμούς και στοιχεία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή να νομιμοποιήσει τους προαναφερθέντες στόχους.
Συγχρόνως ζητούμε από τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας και Απασχόλησης καθώς και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να θέσουν αμέσως τέρμα στην ανοχή των φαινομένων κατάφωρης παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής και εργατικής νομοθεσίας καθώς και της μετατροπής του δημόσιου αγαθού των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και της ενημέρωσης σε αντικείμενο ασύδοτης εκμετάλλευσης.
Η οποιαδήποτε περαιτέρω ανοχή συνιστά αντικειμενικά αρωγή στις προφανείς μεθοδεύσεις της Ανωνύμου Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET».
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Υπενθυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2004 η Ανώνυμος Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» σταμάτησε αναιτιολόγητα τις πληρωμές των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού του ραδιοσταθμού. Ήδη όμως από τον Φεβρουάριο του 2004 υπήρχαν συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, άρνηση προσαρμογής των αμοιβών στα προβλεπόμενα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, άρνηση καταβολής αναδρομικών οφειλών, μη καταβολή επιδομάτων άδειας καθώς και σειρά από «εφευρήματα» της εργοδοτικής πλευράς προκειμένου να μην καταβάλλονται τα οφειλόμενα. Τον Σεπτέμβριο του 2004 υπήρχαν στον σταθμό εργαζόμενοι που δεν είχαν καν πληρωθεί για την εργασία τους από τον Μάιο. Συνεχείς ήταν όλους αυτούς τους μήνες οι προσπάθειες των Ενώσεών μας μέσω επαφών μας με την εργοδοτική πλευρά προκειμένου να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία. Ήδη από την περίοδο εκείνη ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια της ιδιοκτησίας του ραδιοσταθμού να αλλοιώσει τον ειδησεογραφικό χαρακτήρα του ραδιοσταθμού προσπαθώντας να μετατρέψει ειδησεογραφικές εκπομπές σε μουσικές ή απαιτώντας οι δημοσιογράφοι του ραδιοσταθμού να λειτουργήσουν εκτός των δεδομένων του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η παύση των πληρωμών τον Σεπτέμβριο του 2004 όπως ήταν φυσικό οδήγησε στην αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις προειδοποιητικού χαρακτήρα καθώς και σε επίσχεση εργασίας όταν αργότερα η ιδιοκτησία του ραδιοσταθμού γινόταν συνεχώς προκλητικότερη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι παρά τα αντιθέτως κρατούντα στην Ελληνική Νομολογία, κρίθηκαν με αποφάσεις Δικαστηρίων νόμιμες πολλές από αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο του 2004 από τον ραδιοφωνικό σταθμό PLANET εκπέμπονταν κανονικά τα διαφημιστικά μηνύματα που διέθετε ο σταθμός. (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο αριθμός 1).
Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο με την απόφαση: 300/2004 έκρινε ορθά ότι η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» επιχείρησε να αποκρύψει την πραγματικότητα από το Συμβούλιό σας, αρνούμενη να καταθέσει τις καταστάσεις αμοιβών του προσωπικού που ζητήθηκαν εξ ου και επέβαλε την ποινή της μηνιαίας αναστολής λειτουργίας. Επίσης μερικούς μήνες αργότερα με την απόφαση: 53/2005 απέρριψε την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET». Από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως και τον Φεβρουάριο του 2005 οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων δεκάδες φορές επιδίωξαν μέσω συναντήσεων την συμμόρφωση της εργοδοτικής πλευράς προς την ισχύουσα νομοθεσία, προσέκρουσαν όμως στην απόλυτη άρνησή της. Παράλληλα στις αρχές Φεβρουάριου του 2005 η ATE LEASING λόγω προηγούμενων οφειλών της επιχείρησης προχώρησε στην εκτέλεση απόφασης κατάσχεσης των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της επιχείρησης από τις εγκαταστάσεις της επί της οδού Μεσογείων 86 στους Αμπελοκήπους.
Από τον Νοέμβριο του 2004 έως και τον Ιούνιο του 2005 ο ραδιοφωνικός σταθμός PLANET με αποκλειστική ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας δεν εξέπεμπε το πρόγραμμα για το οποίο είχε αδειοδοτηθεί παραβιάζοντας εμφανώς την ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Κατά το ίδιο διάστημα είχε την ανοχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει ο Πρόεδρος και μέλη του, οφειλόταν σε πρόνοια για τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας. Όμως όλο αυτό το διάστημα η εργοδοτική πλευρά εκμεταλλεύθηκε την ανοχή που επέδειξε το ΕΣΡ με τον πλέον δόλιο τρόπο:
1. Απέκρουσε κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που αναλήφθηκε από την πλευρά των εργαζομένων και των σωματείων τους απαιτώντας να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι με την καταβολή ελάχιστων χρημάτων ενώ παράλληλα οι εκπρόσωποι της επιχείρησης διεμήνυαν πως είναι βέβαιοι ότι η τακτική τους αυτή δεν θα προκαλέσει καμμία αντίδραση από την πλευρά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στην συνέχεια επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την ανέχεια των εργαζόμενων στον PLANET 99,5 με προσωπικές προσεγγίσεις σε εργαζόμενους ή σε ομάδες εργαζομένων προκειμένου να σταματήσουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και τα οφειλόμενα προς αυτούς. Επίσης δήλωσε πολλάκις στους εκπρόσωπους των εργαζομένων ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καταβολή των οφειλόμενων αλλά ούτε καν σε καταγγελίες συμβάσεων (αποζημιώσεις απολύσεων), διατυμπανίζοντας παντού ότι υψηλά ιστάμενοι (κυβερνητικά στελέχη και τραπεζίτες) προστατεύουν τις δραστηριότητές της.
Ήδη από τον Ιούνιο του 2005 εμφανίστηκε ως «εκπρόσωπος» της εταιρείας ο κος Γεώργιος Πολυχρονίου χωρίς να διασαφηνίζει προς τα σωματεία των εργαζομένων τον ακριβή ρόλο που προτίθεται να έχει στην Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έχει πραγματοποιήσει επαφές με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να εμπλακεί στην εταιρεία και έχει «λάβει το πράσινο φως».
2. Από τον Ιούλιο του 2005 η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» προχώρησε στην εκπομπή αποκλειστικά μουσικού προγράμματος, χωρίς δημοσιογραφικό λόγο, στο οποίο εντάχθηκαν διαφημιστικά μηνύματα από τραπεζικούς οργανισμούς (Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής) αλλά και οργανισμούς ελεγχόμενους από το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ). Προφανέστατος στόχος ήταν να δοθεί η εντύπωση της εκπομπής ενός «προγράμματος» στους 99,5 μεγακύκλους. Η μεθόδευση ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 όταν ξεκίνησε η εκπομπή ενός υποτιθέμενου «ειδησεογραφικού προγράμματος» προκειμένου να εμφανιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ένας σταθμός εν λειτουργία.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ».
Με το έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ. 12018) που κατέθεσε προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η ιδιοκτησία της Ανώνυμης Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» ομολογεί ευθέως αυτό που ήδη έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που τους εκπροσωπούν: Την μετατροπή του σε κατ’ επίφαση ειδησεογραφικό σταθμό και μάλιστα με δραστική μείωση του προσωπικού το οποίο θα απασχολείται με άγνωστους όρους εργασίας.
1. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στόχος της Ανώνυμης Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» είναι ένας σταθμός «γενικής στόχευσης με την πραγματική έννοια του όρου» όπου «η ενημέρωση θα είναι διαρκής ανά ώρα» και «χωρίς περιττές αναφορές και σχόλια». Επί της ουσίας ομολογείται η μείωση κατά 50% των δελτίων ειδήσεων αφού το πρόγραμμα του σταθμού με βάση το οποίο αδειοδοτήθηκε ο ραδιοσταθμός PLANET προέβλεπε εκπομπή δελτίου ειδήσεων ανά 30 λεπτά καθώς και έκτακτα δελτία ειδήσεων εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.Ομολογείται παράλληλα – και εκ των πραγμάτων- η πρόθεση της εταιρείας να μην υπάρχει η στοιχειώδης δημοσιογραφική υποδομή που απαιτείται για την παροχή ενημέρωσης προς το κοινό: Το πρόγραμμα που ήδη εκπέμπεται δεν προϋποθέτει την ύπαρξη δημοσιογράφων – ρεπόρτερ, ούτε καν την ύπαρξη Σύνταξης Ειδήσεων, υπηρεσιών δηλαδή που θεωρούνται «εκ των ων ουκ άνευ» προκειμένου να παραχθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Όσον αφορά τα ανά ώρα «δελτία ειδήσεων» - όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς ακούγοντας το εκπεμπόμενο πρόγραμμα – έχουν διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού και αποτελούνται αποκλειστικά από αστεϊσμούς και λογοπαίγνια. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» αντιλαμβάνεται τη χρήση ειδησεογραφικού λόγου ως «περιττές αναφορές και σχόλια»!
Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα οι αναφορές σε «έγκυρη» και «διαρκή» ενημέρωση αποτελούν ευφυολογήματα προκειμένου να παρουσιαστεί ως «ειδησεογραφικό» ένα προβλεπόμενο πρόγραμμα που μόνο ως καρικατούρα ραδιοσταθμού με ειδησεογραφικό χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί. Είναι εξίσου προφανές ότι απώτερος όσο και δόλιος σκοπός όλων των παραπάνω είναι η μείωση του προσωπικού που θα απασχολείται στον ραδιοσταθμό. Όσο για την ποιότητα της παρεχόμενης «ενημέρωσης» καλύτερα ας μη γίνει λόγος. Ενδεικτικό των όσων προαναφέρθηκαν και το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2005 στις «νέες εγκαταστάσεις» του ραδιοσταθμού (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο αριθμός 2), στις 13.00 – ώρα που υποτίθεται ότι σε έναν ενημερωτικό σταθμό εκπέμπεται το κεντρικό του ειδησεογραφικό δελτίο με την χρήση του συνόλου του δημοσιογραφικού, τεχνικού (ηχοληπτικού και ηλεκτρονικού) καθώς και διοικητικού του δυναμικού, κατά τα ισχύοντα δεδομένα της «αγοράς» (ΣΣΕ)– στο στούντιο βρισκόταν άτομο που δεν διαθέτει καν την επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου και που περιοριζόταν σε ολιγόλεπτες φραστικές παρεμβάσεις στο εκπεμπόμενο μουσικό πρόγραμμα.
2. Προκειμένου να προσδώσει αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς της η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» δεν διστάζει να καταθέσει και απολύτως ψευδή στοιχεία αναφορικά με την δημοσιογραφική υποδομή του ραδιοσταθμού που συνιστούν προσπάθεια εξαπάτησης του Συμβουλίου σας. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της επιχείρησης (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο αριθμός 3) προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, «έχουμε ήδη προβεί στην πρόσληψη του νέου Διευθυντή Ενημέρωσης του σταθμού μας που είναι ο δημοσιογράφος Αναστάσιος Παπαδόπουλος». Το γεγονός έχει διαψεύσει με επιστολή του προς το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο αριθμός 4) ο ίδιος ο κος Αναστάσιος Παπαδόπουλος δηλώνοντας: «ουδεμίαν σχέση συνεργασίας ή εργασίας έχω με τον ραδιοφωνικό σταθμό PLANET 99,5». Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απαράδεκτη πρακτική της Ανώνυμης Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» είναι ενδεικτική για την αξιοπιστία των όποιων ισχυρισμών της.
3. Χαρακτηριστικό των εργοδοτικών ισχυρισμών είναι το ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπογράφονται μεταξύ των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων και αποκτούν στην συνέχεια ισχύ Νόμου (έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας). Το γεγονός δεν είναι φυσικά τυχαίο, αντίθετα εκφράζει την πρόθεση της εταιρείας να λειτουργήσει και εδώ εκτός της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην ΣΣΕ που υπογράφεται μεταξύ της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής και της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι απασχόλησης των ηχοληπτών (μόνον 4ωρη παραμονή σε ζωντανά εκπεμπόμενο πρόγραμμα, 7ωρες βάρδιες κ.λ.π) που ουσιαστικά επιβάλλουν την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων (δώδεκα προκειμένου για το συγκεκριμένο τύπο αδείας σταθμού), παραπέμπουμε δε στο δελτίο ελέγχου που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις 14 Σεπτεμβρίου στις «νέες εγκαταστάσεις» του ραδιοσταθμού με αριθμό 2052, όπου ο συνολικός αριθμός των ηχοληπτών που καταγράφεται να εργάζεται στον ραδιοσταθμό ανέρχεται στους 2 !!!. Όσο για την παροχή δημοσιογραφικής εργασίας σκόπιμα δεν γίνεται αναφορά στις Σ.Σ.Ε αφού η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» στοχεύει στην λειτουργία με «συνεργάτες» των οποίων οι εργασιακές σχέσεις με την εταιρεία θα είναι ελαστικές ή ανύπαρκτες και φυσικά αμοιβές σαφώς χαμηλότερες από τις απαιτούμενες βάσει των ΣΣΕ.
Τα προαναφερθέντα στοιχεία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό μας ότι το εκπεμπόμενο «πρόγραμμα» χαρακτηρίζεται από ουσιώδεις αποκλίσεις από τους όρους αρχικής αδειοδότησης του ραδιοσταθμού. Αποκλίσεις που αφορούν τόσο το κριτήριο μοριοδότησης του αριθμού των απασχολούμενων εργαζομένων, αφού αυτός μειώνεται δραστικά, όσο και το κριτήριο της δημοσιογραφικής υποδομής, άρα και της ποιότητας, της εγκυρότητας και της αρτιότητας του εκπεμπόμενου προγράμματος. Θεωρούμε ότι κριτήριο προγραμματικής πληρότητας του ραδιοσταθμού είναι οι εργαζόμενοι στον PLANET. Στοιχείο άλλωστε το οποίο ορθά εκτιμάται ως κομβικό από την ισχύουσα νομοθεσία περί μοριοδότησης στις αδειοδοτήσεις των ραδιοφωνικών σταθμών.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Όπως είναι γνωστό στο Συμβούλιό σας οι εργαζόμενοι με ομαδικές και ατομικές αγωγές προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση δύο θετικών γι’ αυτούς πρωτόδικων αποφάσεων (4437/08-06-2005 και 3902/23-05-2005) που διατάσσουν την άμεση καταβολή των οφειλόμενων μισθών και τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ανώνυμης Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET», αποφάσεων τις οποίες η εταιρεία ακολουθώντας παρελκυστική τακτική αποφεύγει να εκτελέσει. Συγκεκριμένα προχώρησε στην κατάθεση αντέφεσης σκοπιμότητας προκειμένου να χρονοτριβήσει και να μεταφέρει την ημερομηνία εκδίκασης από τις 23 Σεπτεμβρίου 2005 που είχε οριστεί σε ημερομηνία του 2006. Εκτός των δύο προαναφερθεισών πρωτόδικων αποφάσεων, εργαζόμενοι με ατομικές προσφυγές δικαιώθηκαν επίσης (κος Αντωνόπουλος Κων/νος και κα Κυριακίδου Αικατερίνη), ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης τρίτης ομαδικής αγωγής εργαζομένων. Είναι πάντως εξόχως ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΟΘΕΙΣΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ αναγνωρίζουν την οφειλή σημαντικότατων ποσών δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους του σταθμού.
Με προφανή στόχο να δώσει την εικόνα της «νομοταγούς» η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» προέβη στην καταβολή των επιδικασθέντων ποσών όπως αυτά ορίζονται στην (4437/08-06-2005) απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αφορούν τους τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού. Παρόλα αυτά αρνείται να δώσει απάντηση στην εξώδικη δήλωση των τεχνικών (ηχοληπτών και ηλεκτρονικών) της επιχείρησης που ζητούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα βαρδιών του ραδιοσταθμού.
 
ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Από το έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ. 12018) που κατέθεσε η Ανώνυμη Εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» και αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας προκύπτει με σαφήνεια το στοιχείο της σκόπιμης αοριστίας, της αυθαίρετης εκτίμησης καθώς και των ψευδών στοιχείων. Συγκεκριμένα:
1. Αναφέρεται ότι «έχουν κατατεθεί προς διακανονισμό» οι οφειλές της επιχείρησης προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οποιαδήποτε ρύθμιση προς το Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ έχει χαθεί και από 01-12-2001 οφείλει έως και 30-04-2004 468.000 ευρώ περίπου και από τις 01 –05-2004 έως και σήμερα δεν έχει καταθέσει καταστάσεις εργαζομένων και γενικά είναι απών από τις γένει υποχρεώσεις του. Επειδή εδώ υπάρχει κατάθεση ψευδών στοιχείων από πλευράς της Ανωνύμου Eταιρείας, πιστεύουμε ότι η αναζήτηση της αληθείας μέσω ερωτήματος υμών προς την Διοίκηση του εν λόγω Ταμείου θα φωτίσει αρκετά τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της διοίκησης της Ανωνύμου Eταιρείας (Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET).
2. Γίνεται αυθαίρετη πρόβλεψη του χρέους της εταιρείας προς τους εργαζόμενους αφού εκτιμάται στα 280.000 ευρώ και μάλιστα «με βάση τις δικαστικές αποφάσεις» όπως αναφέρεται, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση των αγωγών (φαίνεται σαν να προεξοφλούνται οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης!!!). Επίσης δεν συνυπολογίζεται η πιθανότητα καταβολής αποζημιώσεων, εφόσον είναι δηλωμένη πρόθεση της επιχείρησης να εκδιώξει τους εργαζόμενους από τον ραδιοσταθμό. Παράλληλα από τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται στο υποτιθέμενο cash flow της Επιχείρησης δεν προσδιορίζεται κανένα ποσό ακόμα και για την εφάπαξ η την οποιαδήποτε αποπληρωμή των παραπάνω αυθαίρετα προϋπολογισμένων ποσών.
3. Δεν υπάρχει ανάλυση και προσκόμιση παραστατικών ή αποδείξεων για τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται. Αντίθετα προτιμώνται οι γενικόλογες αναφορές και εκτιμήσεις.
4. Γίνονται αόριστες αναφορές σε «χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» που δεν κατονομάζονται οι οποίοι θα παράσχουν «πρόσθετα κεφάλαια κίνησης».
Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, καταδεικνύεται η αυθαιρεσία του υπολογισμού των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης, αφού σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς βάσει των ισχυουσών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας οι συνολικές οφειλές της επιχείρησης προς τους εργαζομένους ξεπερνούν το ποσό των 800.000 ευρώ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία αλλά και όσα ήδη έχουν κατατεθεί από τους εργαζομένους στον PLANET 99,5 και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις προκύπτει ότι:
1.Οι ισχυρισμοί και οι προβλέψεις της Ανωνύμου Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» στερούνται κάθε αξιοπιστίας. Τόσο οι πρακτικές που η εν λόγω εταιρεία έχει μέχρι τώρα ακολουθήσει όσο και η εκ μέρους της προσκόμιση αόριστων και σε ορισμένες περιπτώσεις ψευδών στοιχείων συνηγορούν υπέρ αυτής της εκτίμησης την οποία άλλωστε συμμερίζεται και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αφού στην απόφαση 300/2004 σημειώνει ότι: «….Το ΕΣΡ, δια του υπ. αριθ. Πρωτ. 13085/29.9.2004 εγγράφου του, ζήτησε από την εταιρεία όπως υποβάλει εντός πέντε ημερών κατάλογο των εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό μετά των αποδοχών που έχουν καταβληθεί κατά τους 4 τελευταίους μήνες, καθώς και αποδείξεις αποδόσεως νομίμων εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, ως και συνδρομών μελών προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Η εταιρεία δεν απάντησε εντός της ως άνω προθεσμίας και το ΕΣΡ δια του υπ’ αριθ. Πρωτ. 13741/11.10.2004 εγγράφου του επανέλαβε την ως άνω αξίωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι συνεπεία της ως άνω καθυστερήσεως της εταιρείας περί την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στο προσωπικό της, τούτο κατήλθε σε απεργία διαρκείας. Καίτοι η εταιρεία είχε υποχρέωση κατά το προαναφερθέν άρθρο 1 παρ. 18 του Ν. 2328/1995 να παραδώσει στο ΕΣΡ τα εκζητηθέντα στοιχεία εντός προθεσμίας 15 ημερών, αύτη αθέτησε την εν λόγω υποχρέωσή της σκοπίμως προς συγκάλυψη της μη εκπληρώσεως των υποχρεώσεών της έναντι του προσωπικού. Για την εν λόγω εκτροπή…».
2. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η πλασματική εικόνα ενός ραδιοσταθμού με ειδησεογραφικό χαρακτήρα εν λειτουργία, με πληρότητα προσωπικού και προγράμματος. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια δόλια προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η περαιτέρω ανοχή του ΕΣΡ και η νομιμοποίηση – μέσω της έγκρισης της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης – των προαναφερθεισών εργοδοτικών μεθοδεύσεων.
3.Μοναδικός στόχος της Ανωνύμου Εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις PLANET» είναι ή δημιουργία ενός μουσικού χαρακτήρα ραδιοσταθμού χαμηλού κόστους με εξίσου χαμηλή ποιότητα εκπεμπόμενου προγράμματος. Επιδίωξη είναι η κερδοφορία σε βάρος τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και συνολικά της ενημέρωσης.
Οι εργαζόμενοι στον PLANET 99,5 καθώς και οι Ενώσεις που τους εκπροσωπούν επισημαίνουν τον τεράστιο κίνδυνο από την ενδεχόμενη δημιουργία ενός προηγούμενου με ευρύτερη σημασία για τον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, εφόσον το Ε.Σ.Ρ αποδεχθεί η ανεχθεί τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Επί της ουσίας κάτι τέτοιο θα νομιμοποιήσει και θα ενισχύσει συνολικά την αδιαφανή προσπάθεια μετατροπής σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί με βάση τον ειδησεογραφικό χαρακτήρα τους σε σταθμούς με αμφίβολης ποιότητας πρόγραμμα που θα απασχολούν ελάχιστο προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ζητάμε:
Από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όσο και από τα συναρμόδια υπουργεία:
  1. Να θέσουν αμέσως τέρμα στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας του ραδιοσταθμού PLANET που επιχειρεί να μετατρέψει το κατά παραχώρηση δημόσιο αγαθό της ραδιοφωνικής συχνότητας σε μέσο ασύδοτης κερδοφορίας και παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής και εργατικής Νομοθεσίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την έγκριση ή αποδοχή της αλλαγής του μετοχικού καθεστώτος της επιχείρησης καθώς και την έγκριση, ανοχή ή αποδοχή του εκπεμπόμενου από τον ραδιοφωνικό σταθμό PLANET 99,5 προγράμματος υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
  2. Να διασφαλίσουν τον ειδησεογραφικό χαρακτήρα του ραδιοσταθμού στον οποίο και στηρίχθηκε η αδειοδότησή του και για τον οποίο εγγύηση μπορεί να αποτελέσει η ύπαρξη δημοσιογραφικής, τεχνικής και διοικητικής υποδομής από τους εργαζόμενους στον PLANET 99,5.
Από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ραδιοσταθμού PLANET 99,5:
  1. Να καταβάλει αμέσως το σύνολο των οφειλών της στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2004.
  2. Να εναρμονίσει την λειτουργία του ραδιοσταθμού με τα προβλεπόμενα από την εργατική Νομοθεσία και τις ΣΣΕ.
Προσβλέποντας στην ευαισθητοποίηση και στο ενδιαφέρον των μελών του Συμβουλίου σας μπροστά σε αυτόν τον απροκάλυπτο εμπαιγμό μας, στην καταπάτηση των πλέον στοιχειωδών εργασιακών μας δικαιωμάτων, όπως είναι η καταβολή δεδουλευμένων, στην εξόφθαλμη και παντελή περιφρόνηση αποφάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων και Ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) από κάποιους που ενδεχομένως θεωρούν εαυτούς υπεράνω των νόμων, κάνουμε έκκληση στα δημοκρατικά σας αισθήματα και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α
Η Α΄ Αντιπρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Νανά Νταουντάκη Νίκος Μεγγρέλης
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Η.Ε.Α
Ο Πρόεδρος Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας
Μάρκος Γκανάς Δημήτρης Πίππας
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Τ.Ε.Ρ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος Δημήτρης Σιώτος

Posted on Tuesday, September 27, 2005 (Archive on Tuesday, October 4, 2005)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return Bookmark and Share   

 
 
 
  Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 OTE S.A.