ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Συνάδελφοι,

                    Το Δ.Σ της ΕΠΗΕΑ, ύστερα από πολλά ερωτήματα σχετικά με την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς των ανέργων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, σας ενημερώνει ότι:

                        Με το άρθρο 29 του νόμου 3986/2011 κατέστη εφικτή η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς των μακροχρόνιων ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς επίσης και όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας απ' τον εν λόγω οργανισμό. Λόγω της άνισης μεταχείρισης που υφίστατο στο πρόσωπο των συναδέρφων ανέργων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και μετά από συνεχείς πιέσεις των ΕΝΩΣΕΩΝ προς την απελθούσα κυβέρνηση Παπαδήμου συμπεριλήφθηκε στο νόμο 4052/2012 και συγκεκριμένα στο άρθρο 138 η παράγραφος θδ η οποία έχει επί λέξη ως εξής :

 

            Θδ. Η βεβαίωση πιστοποίησης της ιδιότητας των ανέργων α)εγγεγραμμένων στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων αυτού, β) εγγεγραμμένων στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και γ) του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης εξομοιούται ως προς τα έννομα αποτελέσματα της με την κάρτα ανεργίας των ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας: α) είναι δυνατόν να εφαρμόζονται προγράμματα για τους ανέργους εγγεγραμμένους στους καταλόγους τους αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται για τους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, β) καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση της βεβαίωσης πιστοποίησης της ιδιότητας των ανέργων των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 1 και γ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα δικαιώματα και τις παροχές των εξομοιούμενων ανέργων των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 1 με τους ανέργους του ΟΑΕΔ.”

 

            Στην συνέχεια υπεγράφη από τον τότε υπουργό εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη η σχετική απόφαση που καθόρισε τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πιστοποίηση της ιδιότητας του ανέργου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σύμφωνα με τα ανωτέρω.

 

            Κατ' εφαρμογή των παραπάνω οι άνεργοι του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ δύνανται να απαλλαγούν απ' την καταβολή της ειδικής εισφοράς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που απαλλάσσονται και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

 

            Επειδή παρατηρείται πολλές Δ.Ο.Υ. να μην εφαρμόζουν τα παραπάνω η Ε.Π.Η.Ε.Α. θα ζητήσει απ' τον υπουργό οικονομικών την αποστολή σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου προκειμένου να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία χωρίς την άσκοπη ταλαιπωρία των συναδέρφων που θα υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το οικονομικό έτος 2012.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Posted on Friday, July 6, 2012 (Archive on Friday, July 13, 2012)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return