Η Ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή.
Ζητούμε την κατανόησή σας.
 
 | 
en-USel-GR
 
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αθήνα, 27 Μαΐου 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι 

Η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι σκοπός της είναι η υπεράσπιση και διασφάλιση  των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, παρουσίασε ένα εκτρωματικό σχέδιο Νόμου, με το οποίο  προσπαθεί στην ουσία να αφανίσει όλες τις, εδώ και δεκαετίες, κατακτήσεις των εργαζόμενων, όταν:

1. Με το νόμο καθιερώνεται (εμμέσως πλην σαφώς) 10ωρη εργασία, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας για ένα εξάμηνο. Οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και η  αναπλήρωσή τους (αν τηρηθεί από τους εργοδότες) θα επιτυγχάνεται με χορήγηση άδειας σε περίοδο, που όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός, θα επιλέγει ο ίδιος ο εργαζόμενος (!!)

 2. Αυξάνεται το όριο υπερωριακής απασχόλησης στις 150 ώρες τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούν και να τις ξεπερνούν  επικαλούμενες «επείγουσας φύσης εργασία».

Μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση 40% τη στιγμή που σήμερα με την ισχύουσα νομοθεσία η προσαύξηση του 40% αφορά τις 120 ώρες. Σήμερα λοιπόν, υπερωριακή απασχόληση από 121 έως 150 ώρες αμείβεται με προσαύξηση 60%, αύριο κατά το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα αμείβεται με προσαύξηση 40% (!!)

3. Διευρύνεται και σε άλλους κλάδους ή ειδικότητες εργαζόμενων η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Ούτε ιερό ούτε όσιο δηλαδή.

Ακόμη και η ημέρα που επιβάλλει η επίσημη Θρησκεία του λαού μας ως αργία, ποδοπατείται στο όνομα της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών, από ασκούντες εξουσία – κατά τα άλλα- θεοσεβούμενους και θρησκευόμενους!

4. Μονιμοποιείται και επεκτείνεται στο έπακρο η τηλεργασία που η πείρα των τελευταίων μηνών δείχνει ότι αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, κάνοντας ασαφή τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

5. Υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το ρόλο του ΣΕΠΕ, καθιστώντας το ένα ανίσχυρο όργανο, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό τον αγώνα  διεκδίκησης της δικαίωσης των εργαζομένων με ένδικα μέσα.

6. Με τη διάταξη περί «προστασίας από απολύσεις», ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθεί από τα δικαστήρια  ο εργαζόμενος δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην επαναπροσλάβει τον απολυμένο.

Κοινώς «ανοίγει» το δρόμο για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις.  

7. Με τη διάταξη περί «Ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας», ίσο με τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, στην ουσία αφαιρεί από τους εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς το δικαίωμα να απεργήσουν.

8. Επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ τα μητρώα των σωματείων με όλα τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα των μελών τους δίνονται στο υπουργείο δηλαδή στο κράτος.

9. Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε.

Με απλά λόγια, από εδώ και πέρα οι απεργοί υποχρεούνται να προστατεύουν τους απεργοσπάστες!!! 

Συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα απίστευτο πισωγύρισμα στις εργασιακές σχέσεις και μία ευθεία επίθεση στα δικαιώματα που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με αγώνες που σε πολλές περιπτώσεις στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

Χρέος όλων μας είναι να αναχαιτίσουμε την επερχόμενη λαίλαπα.

Χρέος των ηγεσιών των σωματείων μας είναι ο συντονισμός των αγώνων για την αποτροπή αυτού του εκτρώματος που η Κυβέρνηση προτίθεται να εισάγει για ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Στα πλαίσια αυτά, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ, στην συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2021, αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη απεργίας σε ημερομηνία που θα συναποφασιστεί με τις Ενώσεις του κλάδου μας.

                                        

                                ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                                


Posted on Thursday, May 27, 2021 (Archive on Thursday, June 3, 2021)
Posted by epieaadmin  Contributed by epieaadmin
Return   

 
 
 
  Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 OTE S.A.